Do Moldavska začal prúdiť plyn z Rumunska

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 09:41 • 2 min
Do Moldavska začal prúdiť plyn z Rumunska

KIŠIŇOV - Moldavská vláda v stredu potvrdila, že susedné Rumunsko začalo cez nový plynovod posielať do Moldavska zemný plyn.

slovakia

left justify in out

Ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová počas návštevy Bukurešti uviedla, že po "prvý raz tak prúdi zemný plyn zo západu na východ". Umožňuje to plynovod financovaný Európskou úniou a slávnostne otvorený ešte minulý rok. Postsovietska krajina tak chce znížiť svoju závislosť od plynu z Ruska, ktoré je momentálne výlučným dodávateľom suroviny do krajiny. Plynovod však zatiaľ dopraví iba päť percent Moldavcami spotrebovaného plynu. Do troch rokov by ale rumunský plyn mohol prúdiť aj do hlavného mesta Kišiňov, kde je najviac odberateľov.


Moldavsko v júni podpísalo s EÚ prelomovú asociačnú dohodu a chcelo by sa stať jej členom v roku 2019. Problémom pre ambície vlády môže byť postoj proruského separatistického regiónu Podnestersko. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavcami, Rusmi a Ukrajincami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies