Ochranári chcú, aby bol uprednostnený verejný záujem pred ziskami developerov

NETKY.SK • 5 December 2020, 15:33 • 2 min
Ochranári chcú, aby bol uprednostnený verejný záujem pred ziskami developerov

Slovenský ochranársky snem (SOS) vyzval, aby sa vytvoril účinný mechanizmus na ochranu vodného zdroja v Šamoríne.

slovakia

left justify in out

Ochranári chcú, aby sa účinne chránil aj tento vodárenský zdroj. Šamorínsky vodárenský zdroj, ktorý bol zatiaľ chránený na výdatnosť 600 litrov za sekundu, v roku 2013 preskúmali. Výsledkom bádania bolo, že zdroj má vyššiu výdatnosť.

 

„Potvrdili výdatnosť zdroja s kapacitou cca 3300 l/s kvalitnej pitnej vody,“ uvádza tlačová správa na stránke ochranari.sk s tým, že toto rešpektoval vtedajší rezort životného prostredia i bratislavský Okresný úrad.

 

 

„Záverečná správa vypracovaná firmou Geospektrum, s.r.o. (2013) navrhuje rozšírenie vodárenského zdroja o osem studní na 3300 l/s. Na túto správu reagovala súkromná spoločnosť X-Bionic Sphere, a.s. Šamorín a dala si vypracovať svoj znalecký posudok inej firme (2017), ktorá uprednostnila právo vlastníkov pozemkov na bytovú výstavbu pred ochranou vodárenského zdroja!“ vysvetlili ochranári.

 

Rezort životného prostredia reagoval v roku 2017 vyhovením voči odvolaniu vlastníkov pozemkov. „Rozhodnutie o zväčšenom ochrannom pásme zrušilo a uložilo príslušnému okresnému úradu zosúladiť nové ochranné pásmo s územnými plánmi obcí,“ doplnili s tým, že ide o stav pri stanovení ochranného pásma s hodnotou pôvodnej výdatnosti.

 

Vláda Igora Matoviča považuje vodu za strategickú surovinu. Aj preto teraz na Okresnom úrade v Bratislave prebieha „konanie o návrhu na určenie ochranných pásiem a povolenia na osobitné užívanie vôd vodárenského zdroja Šamorín“.

 

 

Ochranári tvrdia, že tento zdroj je tiež hodný najvyššej ochrany. Sú presvedčení, že toto raz prevýši aj dnešné zisky developerov z predaja pozemkov. „Kategoricky preto žiadame uprednostniť celospoločenský záujem pred individuálnym,“ zdôraznili s výzvou pre Okresný úrad a ministerstvo životného prostredia, aby sa konalo v zmysle ochrany verejného záujmu a rešpektovalo Ústavu SR v článku 4 a odseku 1.

 

„Nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií,“ píše sa v najvyššom zákone štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies