Exekúciou sú zaťažené tisícky gastropodnikov. Krajniak sľubuje odklad odvodov

NETKY.SK • 7 Október 2021, 12:59 • 2 min
Exekúciou sú zaťažené tisícky gastropodnikov. Krajniak sľubuje odklad odvodov

BRATISLAVA - Aliancia gastroprevádzok kritizuje ministra práce. Tvrdí, že najväčší bojovník za exekučnú amnestiu uvrhol svojou nečinnosťou podnikateľov do finančných problémov.

slovakia

left justify in out

Gastrosektor mal ako jediný na Slovensku najdlhší zákaz činnosti už počas prvých dvoch vĺn pandémie nového koronavírusu. Nič sa nezmenilo ani s príchodom tretej vlny. Zákazy a obmedzenia pretrvávajú, avšak kompenzácie neprichádzajú. Navyše Sociálna poisťovňa (SP) začala od gastropodnikov vymáhať splátky za odložené odvody z minulého roka. Pod hrozbou exekúcie sa ocitlo 2 665 podnikov.

 

SP vymáha odložené odvody

Tvrdí to združenie 10 pre gastro Aliancia slovenskej gastronómie. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) však tvrdí, že väčšina subjektov odložené odvody v splátkach zaplatil. Pripustil, že na budúcotýždňovú vládu príde s ďalším návrhom na odklad platieb poistného.

 

img

 

Aliancia gastroprevádzok tvrdí, že SP začala vymáhať odložené odvody už v septembri. "Zdá sa, že práve minister Krajniak, najväčší bojovník za exekučnú amnestiu, dostane do exekúcie 2 665 gastroprevádzok naprieč celým Slovenskom. Práve on jediný má pritom kompetenciu vyriešiť problém s odloženými odvodmi odkladom alebo odpustením," povedal prezident aliancie Viliam Pavlovský. Celkový odvodový dlh sa podľa jeho výpočtov pohybuje zhruba vo výške 50 miliónov eur.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Ak štát nezasiahne, mnohé gastro prevádzky zbankrotujú

 

Prvá pomoc pre podnikateľov

"Dohodli sme sa s kolegami, že predložím na vládu, pravdepodobne budúci týždeň, ale rozhodne do konca októbra, návrh na odloženie splatnosti odvodov, aby sme pomohli vyriešiť túto situáciu s odvodmi," povedal Krajniak pred štvrtkovým rokovaním vlády.

 

img

 

Na otázku, či firmám pomôže štát aj inak, Krajniak odpovedal, že zo strany ministerstva už funguje aj prvá pomoc. Inú formu pomoci ministerstvo práce pripraviť neplánuje.

 

Podľa Krajniaka sa odklad splatnosti odvodov osvedčil, keďže ministerstvo eviduje veľmi malý podiel podnikov, ktoré odložené poistné nakoniec nezaplatia v splátkach.

 

Prečítajte si tiež: Koronakríza udrela tvrdo a nečakane, od začiatku roka zanikli tisícky reštaurácii a pohostinstiev



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona