Do KĽDR pricestovala vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi

NETKY.SK • 5 August 2015, 09:19 • 2 min
Do KĽDR pricestovala vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi

PCHJONGJANG - Vdova po bývalom juhokórejskom prezidentovi Kim Te-džungovi pricestovala dnes na štvordňovú návštevu Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Deväťdesiatdvaročná Li Hi-ho má oficiálne na programe prehliadku pôrodnice, sirotinca a detskej nemocnice, nie je však zatiaľ jasné, či sa stretne aj s vrcholnými severokórejskými činiteľmi, uvádza agentúra AP.


Severokórejskí predstavitelia a bývalí spolupracovníci Kim Te-džunga sa na ceste niekdajšej prvej dámy a podporovateľky medzikórejského zmierenia dohodli začiatkom júla pri stretnutí v pohraničnom meste Kesong.
Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval Li Hi-ho na návštevu ešte vlani po tom, ako jej poďakoval za kvetinový dar pri príležitosti tretieho výročia úmrtia svojho otca, bývalého vodcu Kim Čong-ila.


Návšteva by mohla prispieť k zmierneniu napätia na Kórejskom polostrove, ktoré v posledných mesiacoch zvýšilo v dôsledku otvorenia kancelárie OSN v Soule, slúžiacej na monitorovanie údajného rozsiahleho porušovania občianskych práv severokórejským režimom a odmietaním Severu prepustiť niekoľko zadržaných Juhokórejčanov.


Kim Čong-il a Kim Te-džung boli aktérmi vôbec prvého medzikórejského summitu v roku 2000. Kim Te-džung ešte v rovnakom roku získal Nobelovu cenu za mier. Zomrel v roku 2009 vo veku 85 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies