Inšpektor OSN má zakázané opustiť Irán

NETKY.SK • 7 November 2019, 21:41 • 2 min
Inšpektor OSN má zakázané opustiť Irán

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) počas dnešného dňa informovala, že iránske úrady dočasne zabránili jednému z inšpektorov OSN vycestovať z krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa MAAE ide o "neprijateľné" konanie. Úradujúci generálny riaditeľ MAAE Cornel Feruta ku dnešnému dňu informoval o incidente aj Radu guvernérov MAAE. Podľa Ferutovho vyhlásenia "brániť inšpektorovi opustiť krajinu, najmä ak ho na to vyzve agentúra (MAAE), nie je prijateľné a nemalo by k nemu dochádzať".

 

img

 

Okrem iného sa dnes objavila aj informácia, že Irán obvinil jadrovú inšpektorku OSN, že pri vstupe do zariadenia Natanz slúžiaceho na obohacovanie uránu, mala pri sebe výbušný dusičnan. Tieto obvinenia vyslovil iránsky predstaviteľ pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Kázim Gharíb Abádí na mimoriadnej schôdzke MAAE vo Viedni.

 

img

 

Bližšie podrobnosti, prečo mala mať žena pri sebe takúto výbušnú látku, však neuviedol. Dodal len, že inšpektorka odišla počas druhého stupňa vstupnej kontroly na toaletu, kde sa evidentne tejto látky zbavila. Iránske jadrové zariadenia sú na základe prelomovej jadrovej dohody so svetovými mocnosťami kontinuálne monitorované úradmi MAAE.

 

img

 

Irán tento týždeň obnovil činnosti spojené s obohacovaním uránu vo svojom podzemnom zariadení Fordú ležiacom južne od Teheránu.

 

Irán sa podľa USA snaží o jadrové vydieranie

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies