Do aktívnych záloh sa prihlásila jedna žena

NETKY.SK • 18 Október 2016, 10:27 • 2 min
Do aktívnych záloh sa prihlásila jedna žena

BRATISLAVA - O zaradenie do pilotného projektu aktívnych záloh požiadalo 87 vojakov v zálohe, z nich je jedna žena. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

Dodala, že v súčasnosti Personálny úrad Ozbrojených síl SR posudzuje, či záujemcovia spĺňajú zákonné podmienky. Capáková teraz nevedela preto spresniť, koľkí z prihlásených sú ženisti, o ktorých má práve rezort záujem a v akých hodnostiach. Záujemcovia musia ešte absolvovať psychodiagnostické vyšetrenie. To je naplánované spolu s podpisovaním dohôd o zaradení do aktívnych záloh na 14. až 16. novembra v Ženijnom prápore Sereď.


Ide o pilotný projekt na základe novely zákona o brannej povinnosti, ktorá platí od januára tohto roka. Tá umožňuje využitie aktívnych záloh aj v čase bezpečnosti. Ministerstvo chce na budúci rok vycvičiť 50 príslušníkov aktívnych záloh so ženijnými spôsobilosťami. Termín cvičenia pre rok 2017 je naplánovaný od 15. do 26. mája. Do konca volebného obdobia by chceli vycvičiť 257 vojakov pre aktívne zálohy. V ďalších rokoch plánujú v závislosti od finančných prostriedkov hľadať chemikov a potom aj delostrelcov. Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží podľa zákona bývalým vojakom motivačný príspevok 600 eur, ktorý mu vyplatia spätne, ak absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Ďalej je to pomerná časť hodnostného platu ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia v prípade, že budú povolaní. Za techniku, ktorá im bude zverená, budú niesť hmotnú zodpovednosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies