Dnes sa chce definitívne dohodnúť na ozdravnom rozpočtovom balíku

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:41 • 2 min
Dnes sa chce definitívne dohodnúť na ozdravnom rozpočtovom balíku

Dnes sa chce definitívne dohodnúť na ozdravnom rozpočtovom balíku

slovakia

left justify in out

Predstavitelia štyroch koaličných strán sa dnes o 16. hodine stretnú v sídle strany Most-Híd, aby dokončili diskusiu o pripravovanom balíku na ozdravenie verejných financií. Jeho súčasťou majú byť opatrenia na úsporu výdavkov a zvýšenie príjmov rozpočtu, ako aj určenie priorít jednotlivých rezortov na najbližšie obdobie.
      Naposledy sa koaliční partneri stretli minulý týždeň v utorok (31.8.), kedy však nedospeli k definitívnej dohode na potrebných opatreniach a ostalo im viacero otvorených otázok. Jednou z nich je možnosť zvýšenia sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 19 % na 20 alebo 21 %. Podľa medializovaných informácií by väčšina koalície s týmto krokom súhlasila, problém s ním však má SaS.
      Všeobecná zhoda panuje v tom, že deficit verejných financií by sa mal v budúcom roku znížiť o 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje potrebu získať dodatočných 1,7 miliardy eur. Ako po minulotýždňovom zasadnutí Koaličnej rady avizovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), minimálne 900 miliónov eur z tejto sumy by mali priniesť úspory vo výdavkoch jednotlivých rozpočtových kapitol.
      Na druhej strane, príjmy štátu by sa v budúcom roku mali zvýšiť o maximálne 800 miliónov eur. Dosiahnuť sa to má zrušením viacerých výnimiek a deformácií v daňovom a odvodovom systéme, ako aj zvýšením spotrebných daní na alkohol a tabakové výrobky. Otvorenou ostáva možnosť zvýšenia DPH, ktorá je podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) tým reálnejšia, čím viac koaliční partneri upravujú pôvodný balík opatrení predstavený ním a ministrom práce Jozefom Mihálom (SaS).
      Šéf rezortu financií už avizoval, že cieľom jeho ministerstva je dostať deficit verejných financií z tohtoročných 7,8 % v budúcom roku na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak by však vláda nepristúpila k ozdravným opatreniam, schodok by podľa neho v roku 2011 dosiahol až 7,4 %. V tejto súvislosti kritizoval bývalú vládu, že verejné financie po štyroch rokoch svojho pôsobenia zanechala v rozvrate. Napriek tomu, že oficiálne mal deficit vlani dosiahnuť 6,8 % a tento rok sa znížiť na 5,5 %, reálne sa v obidvoch rokoch blíži 8 % HDP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies