AKTUALIZÁCIA: Súd odročil pojednávanie s Dobroslavom Trnkom

NETKY.SK • 13 September 2021, 09:58 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Súd odročil pojednávanie s Dobroslavom Trnkom

BRATISLAVA - Pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I pokračovalo hlavné pojednávanie s Dobroslavom Trnkom. Prehrávali časti nahrávky v kauze Gorila. Kočner viackrát uviedol, že s nahrávkou nechce mať nič spoločné. Varoval Trnku, že spolu so synom dopadnú zle. V pondelok boli prehraté štyri z desiatich odposluchov. Sudca následne odročil proces na nasledujúci deň.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13. septembra 14:50

 

Aj druhá nahrávka bola medzi Trnkom a Kósom. Preberali celý prípad. Kósa bol na výsluchu u vyšetrovateľa Záloma, ktorý sa ho pýtal viaceré otázky. „Jediné, čo ma zarazilo z otázok, bola otázka, či som sa stretol s Mariánom v Park cafe, a on že či sme sa rozprávali.“

 

Kočner si tento rozhovor s Kósom o Gorile nahral, ale Kósa o tom nevedel. „Nie je to, kde on mal namontovaný ten systém na tých novinárov?“ opýtal sa Kósu Trnka.

 

„Nie, toto je drahá reštaurácia za parlamentom. On vtedy mi núkal tie peniaze nech poviem, odkiaľ to mám, ja som, samozrejme, zatĺkal. On si myslel, že si ma kúpi.“ Kósa povedal Trnkovi, že to bol rozhovor pri aute a polícia o ňom môže vedieť jedine tak, že Kočner vypovedal.

 

„Počul som dva zdroje, že Marian ešte drží bobríka mlčanlivosti, a druhý, že Marian už púšťa,“ hovorí Kósa a ďalej komentoval vyšetrovateľa Záloma.

 

„No nič, ten Zálom vyzerá ako trúba a bude rád, keď sa toho bude môcť zbaviť. V nejakom druhom dokumente mal 50 otázok, ktoré si zjavne zapísal, keď študoval spis. Furt kopíroval tie otázky, vkladal si ich do zápisnice a ešte ich upravoval. Nebol pripravený, nebol, že, kur*a, ja vám ukážem.“

 

Lórant Kósa na nahrávke hovoril, že Haščák vyplatil Kočnerovi za Gorilu milión a Oskarovi Bereczkovi 250-tisíc v hotovosti a ešte 200 úver. Popisoval aj to, ako odovzdal kúsok z Gorily Haščákovmu obhajcovi Martinovi Škublovi.

 

“Marian bol prvý, kto vydieral Haščáka, čo sa týka Škublu, my sme sa rozprávali, to asi nebolo nahraté, potom sme si len písali ten viber, to asi nemajú, fyzicky som Škublovi nič neodovzdal, bola sobota, prišiel som do budovy a hodil som to Škublovi do schránky.” 

 

Súd napokon odročil hlavné pojednávanie na utorokna  9:00.

 

Aktualizácia 13. septembra 12:15

 

Za takmer tri hodiny si súd dopoludnia vypočul tri nahrávky z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera. Na nahrávkach bolo počuť, že sa podnikateľ Marian Kočner pýta Trnku, koľko kópií z Gorily urobil, či vydieral Haščáka a prečo tak urobil. Práve na poslednej nahrávke zazneli množstvá vulgarizmov na adresu Dobroslava Trnku zo strany Mariana Kočnera.

 

Aktualizácia 13. septembra 11:35

 

Na prvej prehrávanej nahrávke bolo počuť hlas podnikateľa Mariana Kočnera a priateľa Dobroslava Trnku Lóranta Kósu a samotného bývalého generálneho prokurátora. Odznelo v nej množstvo vulgarizmov. V rámci nahrávky Marian Kočner viackrát uviedol, že s nahrávkou nechce mať nič spoločné.

 

"My sme všetci traja sme na odstrel," uviedol Marian Kočner. Reagoval na to, že Trnka a Kósa chceli samotnú nahrávku Gorila predať Jaroslavovi Haščákovi. Mariana Kočnera zaujímalo, či Kósa v tejto súvislosti kontaktoval Haščákovho advokáta Martina Škublu.

 

Kočner na nahrávke kritizuje priamo Trnku pre pokus vydierať Haščáka Gorilou. „Prečo ste išli vydierať toho Haščáka?," opýtal sa Kočner. Zároveň uviedol, že Haščák je jeho kamarát a Trnkovi pripomenul, že aj on zložil peniaze, konkrétne milión eur v rámci snáh, aby bol Dobroslav Trnka znovuzvolený za generálneho prokurátora. Kočner povedal aj to, že Haščák je presvedčený, že on Dobroslava Trnku kryl, za čo mu strhol milión eur zo spoločného projektu. „Ten človek ma odpísal." 

Zároveň povedal Trnkovi, že skončí zle a zle skončí aj jeho syn. „Zabijú ťa." „Ja viem, že ma zabijú, ja som mŕtvy," odpovedal Dobroslav T.

 

Pôvodná správa

 

Na proces sa dostavil Dobroslav Trnka, jeho obhajca Martin Krakovský a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška. Na pojednávanie chcel pôvodne sudca predvolať znalcov. Na ich vypočutí trval minulý týždeň obžalovaný a jeho obhajca Krakovský. Prokurátor ÚŠP zase navrhuje vypočuť príslušníkov Policajného zboru SR. Napokon pre časovú lehotu a dopravnú situáciu znalcov na pondelok nevolali.

 

Prečítajte si: Jaromír Čižnár dnes na súde potvrdil, že mu Trnka pred Ficom púšťal nahrávku Gorily

 

Samosudca dal na procese prehrať nahrávku v kauze Gorila. Podľa obhajoby boli nahrávky získané a vyhotovené nezákonným spôsobom a nemôžu byť použité v trestnom konaní pred súdom. "Namietam vykonanie takéhoto dôkazu. Predmetné nahrávky považujem ako získané nezákonne, došlo k porušeniu Občianskeho zákonníka, konkrétne ochrany súkromia. Môj klient nedal súhlas, aby bol jeho prejav nahrávaný. Absentuje súhlas dotknutej osoby." 

 

"Nahrávka bola získaná zákonným spôsobom. Ak došlo k porušeniu Občianskeho zákonníka, tak dotknutá osoba má právo domáhať sa ochrany osobnosti v rámci civilného konania,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Rastislav Hruška. Sudca OS Bratislava I napokon námietke obhajoby nevyhovel a dal Gorilu prehrať s tým, že bola získaná zákonným spôsobom.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Dobroslav Trnka sa cíti nevinný v kauze zatajovania nahrávky Gorily

 

Trnka mal podľa polície od podnikateľa Mariana Kočnera prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Trnka a ďalšie dve osoby mali údajne nahrávkou vydierať finančníka Jaroslava Haščáka

 

Naposledy 7. septembra pred súdom vypovedal bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Vypovedal aj bývalý informatik Generálnej prokuratúry (GP) SR.

 

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

 

.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies