Výtvarníka Petra Kalmusa zbili pri odhaľovaní busty Dubčeka. SaS odsúdila nevraživosť v spoločnosti

NETKY.SK • 5 August 2021, 13:11 • 2 min
Výtvarníka Petra Kalmusa zbili pri odhaľovaní busty Dubčeka. SaS odsúdila nevraživosť v spoločnosti

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarta odsúdila včerajší útok na uznávaného výtvarníka Petra Kalmusa.

slovakia

left justify in out

Liberáli z SaS v reakcii na medializované informácie o násilnom čine odsúdili stupňujúce sa násilie vo verejnom priestore

 

Výtvarníka Petra Kalmusa napadol neznámy útočník počas odhaľovania busty slovenského politika Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Incident sa odohral včera (4. augusta) v Martine. Po bitke skončil umelec v nemocnici, kde mu zranenia ošetrili a následne prepustili domov. 

 

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák si myslí, že slobodu prejavu v demokracii je potrebné brániť všetkými možnými prostriedkami.

 

Za neprijateľné považuje rastúce fyzické útoky na novinárov či umelcov. Doplnil, že takéto formy nenávistného prejavu nemôžu mať priestor v slovenskom verejnom živote.

Ako podotkol poslanec SaS a člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin, strana už niekoľkokrát odsúdila útoky, ktoré sa preniesli zo sociálnych sietí do reálneho života.

 

Poznamenal, že nejde len o vandalizmus na kultúrnych pamiatkach, ale aj častejšie ataky na menšiny či osoby s iným názorom. Podľa neho by mohli orgány činné v trestnom konaní a súdy aj exemplárne potrestať tých, ktorí útočia na slobodu prejavu.

 

Domnieva sa, že by to bolo výstrahou pre všetkých, ktorí majú pocit, že môžu v demokracii diktovať, čo si má kto myslieť a ako sa správať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona