Je Deň narcisov, podporte boj s rakovinou

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 07:06 • 2 min
Je Deň narcisov, podporte boj s rakovinou

BRATISLAVA - Počas dnešného dňa budeme na ľudí s ťažkou diagnózou myslieť ešte intenzívnejšie.

slovakia

left justify in out

Dnes v uliciach slovenských miest stretnete dobrovoľníkov s pokladničkami označených symbolom Ligy proti rakovine (LPR). Ak sa rozhodnete prispieť, pomôžete ľuďom bojujúcim so zákernou rakovinou. Výška čiastky, ktorou pomôžete, je pritom na vás. Ako prejav vďaky vám dobrovoľníci pripnú žltý narcis.

 

Všetky vyzbierané prostriedky budú použité na realizáciu projektov, ktorých úlohou je pomoc onkologickým pacientom. Akciu podporuje aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Dobrovoľníkov pri tejto príležitosti prijme v Prezidentskom paláci aj prezident SR Andrej Kiska.

 

img

 

"Onkológia je jednou z prioritných tém, ktorej sa dôkladne venujeme a snažíme sa veci posúvať aj v tejto oblasti vpred. Vlani sme predstavili Národný onkologicky program, v januári sme odštartovali skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka, spúšťame skríning rakoviny prsníka a čoskoro skríning rakoviny krčka maternice. Tento rok sme rozbehli aj Rok prevencie. Takisto sme ešte viac sprístupnili onkologickú liečbu, nakoľko je k dispozícii pre pacientov viac liekov ako v minulosti hradených z verejného zdravotného poistenia," povedala Kalavská.

 

Štatistiky sú skutočne alarmujúce. Ročne na Slovensku pribudne 34-tisíc ľudí s rakovinou. Každá finančná pomoc je v tejto oblasti preto viac ako vítaná. Peniaze pritom neputujú len priamo chorým, neraz sa využívajú aj na pomoc ich rodinám a blízkym. Môže ísť napríklad o rady psychológov - bezplatné individuálne i skupinové poradenstvo, rodinná týždňovka, relaxačné pobyty pre pacientov, ubytovacie zariadenia pre rodičov detí liečených na rakovinu, jednorazový finančný príspevok v hmotnej núdzi a ďalšie aktivity. Okrem toho sa z týchto zdrojov financuje aj oblasť prevencie a informovanosti verejnosti o problematike.

 

img

 

LPR upozorňuje, že dobrovoľníkov treba rozlišovať na základe viacerých znakov – budú v žltých tričkách s logom LPR a nápisom „JA SOM“. Chýbať by im, samozrejme, nemalo ani číslo. Pokladnička na zbieranie príspevkov bude bielej farby s oranžovo – modrou potlačou a bude prelepená ochrannými nálepkami modrej farby s bielym nápisom Deň narcisov.

 

Pokiaľ by sa vám stalo, že počas dnešného dňa nenatrafíte na dobrovoľníkov s pokladničkou, nič nie je stratené. Prispieť je možné aj prostredníctvom SMS na čísle 848, a to v sieti všetkých mobilných operátorov. Ľubovoľnú sumu môžete zaslať aj priamo na účet zbierky. Získať sa dá aj virtuálny narcis cez zľavový portál. Prispieť sa dá aj v bankomatoch Slovenskej sporiteľne, ale tiež online platbou cez darcovský portál www.darujme.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies