Dnešná streľba si vyžiadala sedem mŕtvych

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:48 • 2 min
Dnešná streľba si vyžiadala sedem mŕtvych

Dnešná streľba si vyžiadala sedem mŕtvych

slovakia

left justify in out

img

Sedem mŕtvych a niekoľko zranených si vyžiadala dnešná streľba v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Strelec vo veku približne 50 rokov, ktorý po masakre spáchal samovraždu, bol len jeden a strieľal z československého samopalu vz. 58, informoval dnes minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH) a prezident Policajného zboru (PZ) SR Jaroslav Spišiak priamo v Devínskej Novej Vsi. "Zatiaľ máme sedem obetí na životoch a niekoľko ďalších zranených," uviedol Lipšic. Strelec mal mať podľa ich vyjadrenia pri sebe ďalšie dve guľové zbrane. "Momentálne je hospitalizovaných deväť osôb," doplnil Spišiak informáciu o počte zranených.
"Mal zo sebou osem plných zásobníkov do samopalu a plné náhradné zásobníky do krátkych guľových zbraní," priblížil prezident PZ SR, podľa ktorého minimálne spomínaný samopal nemohol byť v legálnej držbe. Ako ďalej uviedol, policajné jednotky dorazili na miesto na základe telefonátu, podľa ktorého bolo z jedného z bytov počuť streľbu. "Urobili jeho prehliadku a našli päť zavraždených osôb, z toho štyri ženy a jedného muža. Pri vchode do obytného domu bol nájdený ďalší mŕtvy zavraždený, ktorý bol rodinný príbuzný tých z bytu," konštatoval Spišiak.
Podľa neho páchateľ v čase príchodu policajných zložiek vychádzal z vchodu panelového domu a začal paľbu. "Počas úniku prešiel pár metrov a sústavne pálil na všetko, čo sa hýbalo," podčiarkol a dodal, že ďalšie policajné jednotky následne strelca obkľúčili a zahnali do defenzívy. "Znemožnili mu únik poza bytové jednotky a stabilizovali ho v jednom mieste, kde nebolo úniku. Nezostalo mu nič iné len spáchať samovraždu," poznamenal šéf policajtov, podľa ktorého medzi obeťami nie sú maloleté osoby. Spišiak dodal, že páchateľ pravdepodobne nebol v rodinnom zväzku s obeťami, z ktorých podľa neho žiadna nebola ozbrojená.
"Dal som pokyn, aby policajné prezídium vytypovalo najrizikovejšie oblasti na Slovensku. Musíme sa sústrediť na miesta, ktoré sú centrá zločinu a tam tvrdo a rýchlo zasiahnuť. Tento prípad ukázal, že musíme čo najskôr pristúpiť k prezbrojeniu polície, aby vedela účinnejšie zasahovať v obytných priestoroch," zdôraznil šéf rezortu vnútra. Dôvody páchateľa, prečo strieľal, nie sú podľa Spišiaka zatiaľ známe a sú predmetom vyšetrovania.
Prvá hliadka bola podľa ich slov na mieste činu do dvoch minút. "Zasiahli účinne a vystavili sa obrovskému riziku," poznamenal Lipšic a dodal, že medzi zranenými je aj jeden policajt, ktorý nie je v ohrození života. "Podľa posledných informácií je v stabilizovanom stave a jeden zranený by mal byť v stave, ktorý je život ohrozujúci. Ostatní by mali byť mimo ohrozenia života," informoval minister.
Dnešná streľba v Devínskej Novej Vsi sa stala druhou najkrvavejšou v histórii Slovenska. Viac obetí, desať, si vyžiadala iba najmasovejšia mafiánska vražda z marca 1999, kedy pri vyrovnávaní účtov podsvetia zastrelili členov skupiny Tibora Pápaya, ktorí sa v tom čase nachádzali v reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies