Navaľnyj potvrdil, že ho v nemocnice počas hospitalizácie navštívila Merkelová

NETKY.SK • 28 September 2020, 16:15 • 2 min
Navaľnyj potvrdil, že ho v nemocnice počas hospitalizácie navštívila Merkelová

BERLÍN - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok 28. septembra potvrdil, že počas jeho hospitalizácie v berlínskej nemocnici Charité ho navštívila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel v nedeľu večer 27. septembra informoval, že nemecká kancelárka Angela Merkelová tajne navštevovala ruského opozičného politika Alexeja Navaľného na berlínskej klinike Charité.


Vodca ruskej opozície tieto informácie potvrdil, poznamenal však, že Merkelovej návšteva nebola tajná.


"Som veľmi vďačný kancelárke Merkelovej za to, že ma navštívila v nemocnici. Toto stretnutie by som však nenazval tajným, išlo skôr o súkromné stretnutie a rozhovory s rodinou," napísal na Twitteri Navaľnyj.

 

Médiá ani samotný Navaľnyj presne nešpecifikovali, kedy sa stretnutie uskutočnilo a či bol ruský opozičný politik v tom čase pri vedomí.


Politické gesto
Der Spiegel pripomína, že po tom, čo Navaľného previezli do berlínskej nemocnice, bola Merkelová každý deň informovaná o zdravotnom stave a pokroku v liečbe.


Der Spiegel návštevu zároveň označil za neobvyklé gesto solidarity spolkovej kancelárky s ruským opozičným politikom. Podľa týždenníka by to mal byť signál pre ruskú vládu, že Berlín sa v prípade Navaľného otravy nepoddá Moskve a dozvie sa pravdu.

 

img

 

Minulý týždeň Vladimir Putin v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom naznačil, že Navaľnyj si mohol na diskreditáciu Ruska vziať novichoka sám. Ako napísali francúzske médiá Business Insider, Putinove slová Macrona doslova rozzúrili.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu


Teraz môžu Francúzsko a Nemecko spojiť sily, aby vyžadovali dôkladné vyšetrenie Navaľného otravy, myslia francúzski politológovia.


Otrava a liečba Navaľného
Alexej Navaľnyj bol hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité od 22. augusta, keď ho tam letecky previezli zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.


Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Jed bol nájdený aj vo vzorkách krvi, moču a kože politika. Neskôr laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku nezávisle od seba potvrdili zistenia nemeckých expertov.

 


7. septembra nemocnica Charite informovala, že Navaľnyj sa prebudil z umelého spánku. Takmer o dva týždne neskôr, 23. septembra, bol vodca ruskej opozície prepustený z nemocnice. V súčasnosti zostáva v Berlíne a pokračuje v liečbe a zotavovaní.

 

Súvisiaci článok: Ako malo prísť k otráveniu opozičného politika Navaľného?


Nemecká vláda začiatkom septembra vyzvala Rusko, aby prípad vyšetrilo. Kremeľ už deklaroval, že Ruskú federáciu nemožno viniť v súvislosti s Navaľného kauzou.


Po úplnom zotavení sa Alexej Navaľnyj plánuje vrátiť do Ruska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies