Divadlo Aréna uvedie premiéru komédie Oscara Wildea - Je dôležité mať Filipa

NETKY.SK • 10 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Divadlo Aréna uvedie premiéru komédie Oscara Wildea - Je dôležité mať Filipa

BRATISLAVA - Divadlo Aréna sa rozhodlo rozšíriť svoj repertoár o jednu z najúspešnejších divadelných hier Oscara Wildea – komédiu Je dôležité mať Filipa. O pár dní ju premiérovo uvedie v priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava.

slovakia

left justify in out

Divadelná hra Oscara Wildea s názvom Je dôležité mať Filipa je konverzačná komédia s prvkami satiry a majstrovskými dialógmi plnými irónie, sarkazmu, paradoxov a aforizmov, ktorá sa v divadlách po celom svete teší obrovskému úspechu. Zrejme preto sa dočkala aj niekoľkých filmových spracovaní. Tí, skôr narodení, si ju pamätajú ako československú televíznu inscenáciu z roku 1979; v roku 2002 ožila na filmovom plátne s Colinom Firthom, Rupertom Everettom, Reese Witherspoon či Judi Dench.

 

img

 

Dvaja typickí anglickí gentlemani z konca devätnásteho storočia  - Jack Worthing a Algernon Moncrieff, sa pohrávajú so skutočnou pravdou, aby do svojho pokojného života vniesli aspoň trochu vzrušenia. To privítajú aj dve znudené mladé dámy - Cecília a Gvendolína, ktoré majú o svojich budúcich manželoch jasnú predstavu. Osud jednej riadi prísna a dominantná mamička Lady Bracknellová a život druhej má v rukách vychovávateľka slečna Prismová, ktorá má okrem učebníc vždy po ruke aj nejaké to zrnko múdrosti. Tomu, čo sa deje v dome anglickej smotánky sa nestačia čudovať ani dôstojný pán Frederick či mĺkvi sluhovia Merriman a Lane.

 

Na prvý pohľad ideálny život, no keď sa všetci stretnú pod jednou strechou, všetko sa zmení. Do deja vstúpia tajomný pán Bunbury a očarujúci Filip a z nevinnej konverzačnej hry sa stáva detektívka.

 

Duchaplná komédia s výnimočnými hereckými kreáciami, v réžii Martina Čičváka, vás presvedčí o tom, že máločo v našich životoch je čiernobiele... Snáď len klavír.

 

img

 

Martin Čičvák režíroval v Divadle Aréna množstvo profilových inscenácií od roku 2004. Z nich najväčší ohlas zaznamenali: Albeeho hra Koza alebo Kto je Sylvia? (2004), Dr. Gustáv Husák od Viliama Klimáčka (2006), Komunizmus toho istého autora (2008), muzikál Rent Jonathana Larsona (2013), Lulu od Franka Wedekinda (2016)Sklenený zverinec Tennesseeho Williamsa (2017). Výrazný rukopis režiséra Čičváka je charakteristický provokatívnymi témami, odkrývaním špiny dnešnej spoločnosti, odvahou prinášať línie politického divadla, s ohľadom na historický kontext a jeho dnešnú silu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies