Disciplinárna komisia GP opäť rozhoduje o Trnkovi v kauze Glance House

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:31 • 2 min
Disciplinárna komisia GP opäť rozhoduje o Trnkovi v kauze Glance House

ŽILINA - Na pôde Krajskej prokuratúry v Žiline sa začalo dnes ústne pojednávanie piatej disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá má rozhodnúť o disciplinárnom previnení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze Glance House.

slovakia

left justify in out

"Ku skutku, ktorý mi je kladený za vinu uvádzam, že ho nevnímam ako protiprávny. A tak, ako je uvedený v rozhodnutí, sa z neho necítim ani vinný," vyhlásil dnes Trnka pred disciplinárnou komisiou GP.
     

Krajský súd v Bratislave v decembri 2014 zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie GP, ktorá uložila Trnkovi pre kauzu Glance House najprísnejší trest a mal prísť o prokurátorský talár. Nariadil jej opäť sa vecou zaoberať. 
     

Trnkova obhajkyňa Eva Mišíková uviedla, že na dnešnom pojednávaní uplatnili námietku dodržania zásady legality vo vzťahu k piatej disciplinárnej komisii. "Je množstvo argumentov, že proces, pokiaľ ide o vytvorenie príslušnosti pre túto komisiu, nebol v súlade so zákonom. Sme toho názoru, že disciplinárna komisia, ktorá by mala rozhodovať v disciplinárnej veci Dobroslava Trnku, mala byť vytvorená náhodným výberom až po tom, čo rozhodoval Krajský súd v Bratislave. To je základná námietka. Na túto nebolo nijakým spôsobom reagované," uviedla Mišíková.
     

Trnka mal listom umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala. Trnka sa v minulosti bránil tým, že list napísal v úmysle pomôcť v kauze ľuďom, ktorí sa nevedia dostať k bytom v zaistenej bytovke. Odpoveď na žiadosť známej Mariána Kočnera Jany Šlachtovej, ktorá umožnila prevod zablokovanej bytovky, napísal Trnka v čase dvojdňovej služobnej cesty prvého námestníka Ladislava Tichého v máji 2012, kedy mal dočasne právomoci generálneho prokurátora.
     

Súhlasil v ňom s prevodom bytovky zablokovanej uznesením prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prospech Šlachtovej. O svojej aktivite neinformoval prokurátorku ÚŠP, ktorá bytovku v júli 2010 v trestnom konaní zaistila.
     

Správa katastra Senec na základe listu previedla bytovku z majetku spoločnosti Glance House na londýnsku spoločnosť CDI. Bytovka bola vzápätí prevedená na spoločnosť Gapeja, ktorá bola v konkurze. Šéf seneckého katastra kvôli tomu prišiel o funkciu a čelil trestnému stíhaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies