Tretiu dávku nepotrebujú zaočkovaní, ktorí prekonali COVID-19

NETKY.SK • 8 Október 2021, 07:25 • 2 min
Tretiu dávku nepotrebujú zaočkovaní, ktorí prekonali COVID-19

BRATISLAVA - Posilňovacia očkovacia dávka je určená pre ľudí s oslabenou imunitou či zdravotnícky personál.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Preočkovať sa treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je vhodné pre ľudí s oslabenou imunitou. Dostať ju môžu už štyri týždne po druhej, keďže je pre nich súčasťou základnej očkovacej schémy. Pre ostatné skupiny predstavuje posilňovaciu dávku, ktorá sa môže podať najskôr po šiestich mesiacoch. Vo štvrtok to uviedla Alena Koščálová z konzília odborníkov.

 

img

 

Na tretiu dávku majú nárok všetci imunikompromitovaní. Ich očkovanie má byť spustené ako prvé. Už teraz môžu požiadať svojho lekára o potvrdenie o tom, že patria do rizikovej skupiny. Časť pacientov bude notifikovaná esemeskou. Posilňovacia dávka je určená pre ľudí nad 55 rokov, ľudí s rizikovými ochoreniami, ktoré môžu znamenať ťažký priebeh ochorenia.

 

Súvisiaci článok: V DSS spúšťajú očkovanie treťou dávkou vakcíny

 

 

Do tretej skupiny patria ľudia vystavení zvýšenému riziku nákazy, napríklad zdravotníci alebo zamestnanci zariadení sociálnych služieb. Zohľadňovať sa bude rizikovosť a čas podania druhej dávky. "Tretia dávka sa nevzťahuje na tých, ktorí absolvovali plné očkovanie a zároveň prekonali COVID-19. Tí ju nepotrebujú," upozornila Koščálová.

 

img

 

Pripravené je očkovanie aj pre deti od 5 do 11 rokov. "Bude prebiehať zhruba v rovnakom časovom rozhraní ako očkovanie treťou dávkou," avizovala. Pripomenula, že bude len na žiadosť rodiča a po odporučení špecialistu. Členky konzília zároveň uviedli, že podporujú bezplatné PCR testovanie pre tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu očkovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislava a Komárno mohli byť opäť zelené! Zakročili však regionálni hygienici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies