Česká polícia rieši v súvislosti s problémami na Ukrajine stovky prípadov

NETKY.SK • 14 Júl 2022, 06:06 • 2 min
Česká polícia rieši v súvislosti s problémami na Ukrajine stovky prípadov

PRAHA – Česká polícia aktuálne rieši niekoľko stoviek oznámení, ktoré majú súvislosť s vojnou na Ukrajine. Spravodajskému webovému portálu iROZHLAS.cz to v stredu potvrdil tlačový hovorca Policajného prezídia ČR David Schön.

slovakia

left justify in out

Podľa neho polícia začala úkony trestného konania už v 217 prípadoch. Zhruba tretina z nich patrí do kategórie schvaľovania invázie, zatiaľ čo oznámenie o údajnom nútení ukrajinských žien k prostitúcii sa podľa polície ukázalo ako nedôvodné. Polícia naďalej rieši oznámenia na prípady schvaľovania ruskej invázie na Ukrajinu. O možnostiach stíhania informovalo dva dni po začiatku vojny Najvyššie štátne zastupiteľstvo.

 

img


„Z niekoľkých stoviek rôznych oznámení, ktoré starostlivo vyhodnocujeme, sú v 217 prípadoch začaté úkony trestného konania – 66 z nich spadá do kategórie schvaľovania nenávisti a postupu ruských vojsk,“ opísal hovorca Policajného prezídia ČR. Podľa neho polícia rieši 32 týchto prípadov iba v skrátenom prípravnom konaní. Nie každé oznámenie sa však nakoniec preukáže. Príkladom môžu byť prípady zneužívania ukrajinských utečencov v Česku, o ktorom v minulosti informovali médiá. Oznámenia v súvislosti s Ukrajinou pribúdajú približne po desiatkach denne.

 

img


Najvyššie štátne zastupiteľstvo na čele s Igorom Střížom takmer okamžite po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu upozornilo, že schvaľovanie agresie môže byť trestným činom. „Ak by niekto verejne – vrátane demonštrácií, priestoru internetu alebo sociálnych sietí – vyjadroval súhlas s útokmi Ruskej federácie na Ukrajinu alebo v tejto súvislosti vyjadroval podporu či velebil čelných predstaviteľov Ruska, mohol by za istých podmienok čeliť trestnoprávnej zodpovednosti,“ uviedol Stříž.

 

Možno vás zaujme: Súd nariadil prevádzkovateľom elektrárne Fukušima zaplatiť miliardové odškodné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies