Diaľnica z Bratislavy do Košíc? Najskôr v roku 2026

NETKY.SK • 20 September 2017, 14:36 • 2 min
Diaľnica z Bratislavy do Košíc? Najskôr v roku 2026

BRATISLAVA - Posledný úsek diaľnice D1 Turany - Hubová chce NDS začať súťažiť v roku 2021. Skôr ako v roku 2026 ho nedokončia.

slovakia

left justify in out

Posledný úsek na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Košicami by chcela Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začať súťažiť v roku 2021. Ide o problematický úsek Turany - Hubová, ktorý sa nachádza medzi Martinom a Ružomberkom a ako jediný sa v súčasnosti na diaľnici D1 ešte nestavia.

 

"V prípade pozitívneho vývoja sme schopní v roku 2021 začať súťažiť zhotoviteľa," avizoval na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. Pri predpokladanom trvaní tendra v lehote 12 mesiacov by sa tak podľa jeho slov mohol úsek začať stavať v roku 2022 a hotový by mohol byť v roku 2026. Spolu s ním by sa tak mohla v roku 2026 dokončiť aj výstavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.

 

Túto časť diaľnice pritom už roky sprevádzajú komplikácie. Pôvodne bol na úsek zvolený povrchový variant s tunelmi Rojkov a Havran. Mimovládne organizácie však spochybnili posúdenie vplyvu stavby na územia Natura 2000. Európska komisia (EK) v roku 2010 neodobrila financovanie výstavby tejto časti diaľnice cez takzvané projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) Európskou investičnou bankou, ktoré plánovala prvá vláda Roberta Fica.

 

Súhlas EK dostala diaľnica až koncom roka 2012. Brusel prijal opatrenia Slovenska, ktoré mali zmierniť vplyvy diaľnice na životné prostredie. Na jar 2013 sa však na trase budúcej diaľnice pri obci Šútovo zosunula pôda. Opäť sa preto spustilo environmentálne posudzovanie nového trasovania diaľnice.

 

V máji tohto roku tak ministerstvo životného prostredia vo svojom záverečnom stanovisku k tomuto úseku uviedlo, že súhlasí s variantom cesty s tunelom Korbeľka. K diaľnici sa však následne objavili pripomienky, ktoré súvisia s problematikou spodnej vody.

 

NDS tvrdí, že vie nájsť riešenie tohto problému a pripomienky nepovažuje za opodstatnené. "Avšak rozumieme pripomienkam, či už od občianskych združení alebo obcí," dodal investičný riaditeľ diaľničnej spoločnosti Ladislav Dudáš.

 

Diaľničiari preto odhadujú, že aj v ďalších stupňoch prípravy diaľnice, teda napríklad počas získavania územného rozhodnutia a stavebného povolenia nastane opäť diskusia. "Sú zákonné možnosti na to, ako sa dotknuté organizácie, respektíve občania môžu nejakým spôsobom odvolávať a tieto svoje právne možnosti väčšinou aj využívajú," konštatoval Ďurišin.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona