Diaľnica D2 bude v bratislavskom Lamači končiť kruhovým objazdom

NETKY.SK • 8 August 2014, 13:03 • 2 min
Diaľnica D2 bude v bratislavskom Lamači končiť kruhovým objazdom

BRATISLAVA - Nové dopravné riešenie zjazdu z diaľnice D2 v bratislavskej mestskej časti Lamač buduje investor budúceho nákupného centra Bory Mall, spoločnosť Penta.

slovakia

left justify in out

Autá schádzajúce z diaľnice presmeruje na novobudovanú veľkokapacitnú okružnú križovatku na Hodonínskej ulici.
     

"Okružná križovatka pomôže doprave v uvedenom úseku nielen po otvorení nákupného centra, ale celkovo zlepší dopravnú situáciu pre mestské časti Lamač, Záhorská Bystrica a Devínska Nová Ves," vysvetlil PR špecialista Penty Gabriel Tóth.
     

Kruhový objazd stavajú od začiatku leta. Od polovice júla je diaľničný zjazd uzavretý. Doteraz obsahoval ľavé aj pravé odbočenie a v úseku sa tvorili pravidelne kolóny. "Doprava bude po novom riešená tak, že sa ruší ľavé odbočenie zo zjazdu z diaľnice. Bude možné odbočiť už len doprava na okružnú križovatku, kde sa bude možné otočiť," priblížil Tóth.
     

Dopravný analytik Jozef Drahovský súhlasí s tým, že okružná križovatka vyrieši dlhodobé dopravné problémy, ktoré vznikali na križovatke ciest I/2 a II/505 medzi Lamačom a Záhorskou Vsou, s odbočkou do Devínskej Novej Vsi. Riešenie zjazdu z diaľnice D2 je však z jeho pohľadu otázne.
     

"Uzatvorenie odbočenia z výjazdu z diaľnice D2 na cestu II/505, v smere do Devínskej Novej Vsi a presmerovanie vozidiel na okružnú križovatku, kde sa budú otáčať do protismeru, môže v čase špičiek dopravnú situáciu výrazne skomplikovať," uviedol analytik.
     

Vo veľkej miere to bude podľa neho závisieť od toho, či okružná križovatka bude mať priamy nekolízny prepoj z Lamača smerom na Záhorskú Ves. "Ak objem dopravy z diaľnice D2 do Devínskej Novej Vsi bude dlhší čas súvislý, dôjde k zablokovaniu okružnej križovatky v ostatných smeroch," varuje. Riešenie prípadnej situácie vidí vo vybudovaní štandardného odbočenia z diaľnice v smere do Devínskej Novej Vsi až za nadjazdom ponad cestu II/502.
     

Na otázku, či Penta robila pre daný úsek dopravnú simuláciu, Tóth odpovedal, že touto otázkou sa zaoberali v rámci dopravnej štúdie, ktorá rieši dopravné pomery v celej oblasti. Okružná križovatka na Hodonínskej ulici je pritom už štrnástym kruhovým objazdom, ktorý tu vyrastá. Značná hustota podľa Tótha súvisí s predpokladanou kapacitou po dokončení celého územia projektu Bory.
     

"Okružné križovatky tak nebudú slúžiť len súčasným dopravným potrebám projektu, ale musia kapacitne postačovať pre rozvoj celého územia. Ich počet a umiestnenie vychádza z vykonanej dopravnej štúdie a kapacitného posúdenia až pre rok 2030," doplnil.
     

Ukončenie výstavby okružnej križovatky na Hodonínskej ulici je plánované na koniec októbra 2014, ešte pred otvorením uvedeného obchodného centra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies