Deviatakov čaká čoskoro monitor, stredoškolákov písomné maturity

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 08:21 • 2 min
Deviatakov čaká čoskoro monitor, stredoškolákov písomné maturity

BRATISLAVA - Deviatakov aj maturantov čaká v marci zaťažkávajúce obdobie. Testovanie 9, tzv. monitor, sa tento rok uskutoční 12. marca z matematiky, slovenčiny, ale aj maďarčiny či ukrajinského jazyka. Písomné maturity stredoškolákov čakajú v týždni od 18. do 21. marca.

slovakia

left justify in out

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) v rámci prípravy na testovanie testuje vybranú vzorku žiakov pilotne. V školách momentálne prebieha pilotné testovanie maturantov, na jeseň a vo februári prešlo pilotným testovaním asi 3000 deviatakov.
      

"Pilotné testovanie externej časti maturitnej skúšky prebieha v tomto období v papierovej podobe od začiatku februára a bude trvať aj v prvom marcovom týždni. Testujeme matematiku, slovenčinu, angličtinu a nemčinu," povedala pre TASR riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská. Pred riadnou maturitou NÚCEM pilotne testuje asi 2500 žiakov prevažne z Bratislavského ale aj z Trnavského, Nitrianskeho a Žilinského kraja. "Ide o vzorku žiakov zo 40 škôl prevažne gymnázií (30) a stredných odborných škôl (10). Zamerali sme sa na školy s väčším počtom tried a žiakov v maturitných ročníkoch," vysvetlila Kanovská.
      

Deviataci bývajú pilotne otestovaní dvojfázovo. "Testujeme začiatkom školského roka (október) a vo februári. V tomto školskom roku bolo otestovaných cca 3000 žiakov deviateho ročníka z 50 základných škôl," spresnila riaditeľa NÚCEM.
      

Cieľom pilotného testovania je príprava kvalitných testovacích nástrojov, doladenie formulácie úloh a kľúča správnych odpovedí pre testovania v nasledujúcich školských rokoch. Kanovská dodáva, že školy tieto skúšobné testovanie prijímajú pozitívne, pretože umožňujú žiakom "na nečisto" si vyskúšať celý proces testovania, majú tiež možnosť zoznámiť sa s typom úloh a štruktúrou testov. Školákom pomáha aj to, že si vyskúšajú zapisovanie odpovedí do hárkov odpovedí, ktoré sa používajú pri testoch. "Zároveň NÚCEM poskytuje žiakom a školám spätnú väzbu v podobe základných výsledkov v týchto testoch, čiže žiaci a ich učitelia získajú cenné informácie o ich aktuálnej úrovni vedomostí a zručností z daného predmetu," dodala riaditeľa ústavu, ktorý má testovanie na starosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies