Developer komplexu Treenium v Ružinove sa nevzdáva plánov na vyššiu stavbu, starosta je proti

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 14:19 • 2 min
Developer komplexu Treenium v Ružinove sa nevzdáva plánov na vyššiu stavbu, starosta je proti

BRATISLAVA – Developer bytového komplexu Treenium v lokalite ulíc Gagarinova, Hraničná a Mierová v bratislavskom Ružinove sa zatiaľ nevzdáva svojich plánov na vybudovanie vyššej stavby. Spoločnosť Greefin Group síce začala s výstavbou podľa platného stavebného povolenia z roku 2009 na deväťpodlažný objekt v tvare L, zároveň ale predložila nový projekt na posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti preverujeme všetky zákonné možnosti týkajúce sa zmeny projektu. Prebiehajúci proces EIA je jedným z nich," uviedol pre TASR developer. Je si ale vedomý, že v istej fáze tohto procesu sa bude musieť rozhodnúť o ďalšom pokračovaní.

 

Podľa predloženého zámeru by mal nový objekt pozostávať z dvoch stavieb. Nižší by mal mať tri nadzemné podlažia a okrem parkovacích miest prevažne v podzemí, by tu malo byť aj fitnescentrum a niekoľko bytov. Pri vyššom objekte sa počíta s 19 nadzemnými podlažiami s bytmi. Tie by mali byť situované do 18. nadzemného podlažia, na najvyššom poschodí navrhuje developer pochôdznu zelenú terasu s oddychovou zónou, vodnými prvkami a detským ihriskom. Oba objekty by mali byť prepojené do jedného celku centrálnou časťou od druhého podzemného po prvé nadzemné podlažie a jej strecha bude vytvárať centrálne námestie komplexu. Počet parkovacích miest sa navrhuje zvýšiť zo 70 na 147.

 

Navýšenie stavby už pred časom odôvodňoval investor zvýšeným dopytom a unikátnosťou. Jeho súčasťou majú byť totiž vertikálne umiestnené vysunuté záhrady, fasáda lemovaná neopadavou zeleňou a živý strom v každom byte. Ešte v lete minulého roka developer priblížil, že nepôjde o žiadne malé stromčeky, ale architekti navrhli stavbu tak, aby zniesla záťaž a poskytla komfort vybraným slovenským drevinám ako sú breza, lipa či hrab.

 

S možným navýšením projektu však opätovne nesúhlasí Ružinov, pričom už v minulosti sa kriticky vyjadrili aj obyvatelia z okolia. "Starosta Dušan Pekár bude trvať na tom, aby investor staval v súlade s vydaným stavebným povolením," povedala pre TASR ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová s tým, že ešte v lete požiadal primátora Iva Nesrovnala, aby nevydal súhlasné záväzné stanovisko na navýšenie stavby. Svoj postoj nemieni podľa hovorkyne zmeniť mestská časť ani v prebiehajúcom procese EIA. "Dôležité je, aby orgány, ktoré sa k projektu vyjadrujú, ešte pred vydaním súhlasného záväzného stanoviska hlavného mesta či akéhokoľvek rozhodnutia, rešpektovali stanovisko a postoj mestskej časti a držali sa svojich predošlých stanovísk k pôvodnej stavbe," skonštatovala zároveň Šebová. Ak však navýšený projekt získa od povoľovacích orgánov súhlasné stanoviská, stavebný úrad mestskej časti ich bude podľa nej rešpektovať.

 

Hlavné mesto zatiaľ neeviduje žiadosť o záväzné stanovisko, ani súvisiacu dokumentáciu k projektu zo strany investora. "Nemáme sa preto k čomu vyjadriť," uviedla pre TASR Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Na webovej stránke mesto zatiaľ podľa nej zverejnilo v tejto súvislosti iba oznam týkajúci sa EIA, ktoré predchádza samotnému územnému a stavebnému konaniu. "Zámer stavby môže pripomienkovať aj verejnosť. Hlavné mesto zašle svoje pripomienky v určenom termíne," doplnila Kešeľáková.

 

Na dotknutom pozemku na rohu ulíc Mierová a Gagarinova bolo vydané územné rozhodnutie v roku 2007 a stavebné povolenie v roku 2009 na stavbu "Polyfunkčný objekt INVERSO - Hraničná, Mierová, Gagarinova, Bratislava" pre spoločnosť Zenith Commerce LTD, so sídlom v Londýne. V maximálne deväťpodlažnom polyfunkčnom objekte, ktorý bol výškovo riešený stupňovito, bolo navrhnuté bývanie, administratíva, obchod a služby. S výstavbou sa však nezačalo a neskôr sa k projektu dostala spoločnosť Greefin Group, ktorá prišla s návrhom bytového komplexu Treenium. Tá v roku 2014 požiadala o zmenu stavby pred dokončením, išlo však o predĺženie termínu dokončenia stavby, nie o jej navýšenie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies