Deväť ľudí zahynulo v Senegale pri protestoch po odsúdení opozičného lídra

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 14:30 • 2 min
Deväť ľudí zahynulo v Senegale pri protestoch po odsúdení opozičného lídra

DAKAR - Deväť osôb zahynulo v Senegale pri nepokojoch vyvolaných odsúdením opozičného lídra Ousmanea Sonka.

slovakia

left justify in out

Deväť osôb zahynulo v Senegale pri nepokojoch vyvolaných odsúdením opozičného lídra Ousmanea Sonka, oznámil tamojší minister vnútra Antoine Diome. Sonka poslal súd na dva roky do väzenia za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

 

Sonkova strana PASTEF po vyhlásení verdiktu vyzvala svojich stúpencov, aby vyšli do ulíc. V krajine sa následne rozpútali roztržky medzi políciou a protestujúcimi, v Dakare horeli autobusy a nepokoje hlásili aj z mesta Ziguinchor, v ktorom bol Sonko od roku 2022 starostom. Obvinenia sa týkali údajného zneužívania bývalej zamestnankyne kozmetického salóna, ktorá mala v tom čase menej než 21 rokov, a teda bola právne považovaná za mládežníčku. Dvojročný trest za nabádanie k nezriadenému sexuálnemu správaniu dostala aj majiteľka salónu. Súd ju však zbavil obvinení zo spoluúčasti na znásilnení.

 

img

opozičný líder Ousmane Sonko

 

Sonko trvá na svojej nevine a tvrdí, že rozsudok bol výsledkom manipulácií so strany jeho rivala, súčasného prezidenta Mackyho Salla. Vláda tieto tvrdenia odmieta. Sonko bol prvýkrát obvinený zo znásilnenia v roku 2021. Rozsudok vtedy vyvolal niekoľkodňové protesty, pri ktorých zahynulo 12 ľudí. Ako upozornil jeden zo Sonkových advokátov, uväznenie by opozičnému lídrovi zmarilo možnosť kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. V tých predchádzajúcich v roku 2019 skončil tretí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona