Deti, ktoré prežili streľbu, sa budú učiť v náhradnej škole

NETKY.SK • 17 December 2012, 07:50 • 2 min
Deti, ktoré prežili streľbu, sa budú učiť v náhradnej škole

Deti, ktoré prežili streľbu, sa budú učiť v náhradnej škole - Svet Masový vrah Adam Lanza si na svoje piatkové vyčíňanie v základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut, kde zabil 26 ľudí a potom spáchal samovraždu, zobral stovky nábojov. Uviedol to v ne

slovakia

left justify in out

imgMasový vrah Adam Lanza si na svoje piatkové vyčíňanie v základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut, kde zabil 26 ľudí a potom spáchal samovraždu, zobral stovky nábojov. Uviedol to v nedeľu na tlačovej konferencii hovorca miestnej polície Paul Vance.

Lanza podľa neho zabil väčšinu obetí poloautomatickou puškou Bushmaster AR-15, ale zastrelil sa ručnou strelnou zbraňou. Do školy si priniesol dve ručné zbrane - desaťmilimetrový Glock a desaťmilimetrový Sig Sauer. Ďalšiu zbraň, brokovnicu, nechal v zaparkovanom aute, povedal Vance. Zaobstaral si niekoľko zásobníkov obsahujúcich po 30 nábojov, doplnil.

Miestne úrady cez víkend rozhodli, že deti, ktoré prežili streľbu, sa nevrátia na miesto masakry a budú chodiť do neďalekej školy. Je ich 436 a mali by sa učiť v nepoužívanej škole v asi 11 kilometrov vzdialenom meste Monroe. Kedy sa tak stane, ešte nie je známe.

Zatiaľ sa nerozhodlo, či v Sandy Hook Elementary School v Newtowne sa bude ešte niekedy vyučovať. Všetkých sedem štátnych škôl, ktoré navštevuje viac ako 5100 žiakov, rovnako ako súkromné školy v okrese však dnes zostanú zatvorené.

Obama na vigílii v Newtone: USA nerobia dosť pre ochranu detí

Spojené štáty nerobia dosť pre bezpečnosť svojich detí a tragédie, ako je najnovší masaker v Connecticute, musia prestať. Americký prezident Barack Obama to povedal v nedeľu večer vo svojom príhovore na vigílii za 27 obetí vyčíňania strelca na základnej škole v mestečku Newtown.

"Newtown, nie si sám. Celá naša krajina plakala s tebou," povedal na úvod Obama. 

"Môžeme povedať, že robíme dosť pre ochranu našich detí? Úprimne povedané: nie," vyhlásil Obama a dodal, že teraz nastal čas konať.

Spojené štáty čelia podľa neho niekoľkým ťažkým otázkam. Bezpečnosť detí je niečo, "čo môžeme robiť len spoločne". Od politikov žiadal činy, hoci nespomenul tému zákonov týkajúcich sa držania zbraní. On sám bude pre to robiť všetko, čo je v jeho silách.

Obama varoval, že podobné udalosti sa nesmú akceptovať ako rutina. "Už to nemôžeme ďalej tolerovať. Tieto tragédie musia skončiť. A aby sa skončili, musí prísť zmena," povedal prezident USA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies