KDH vie, ako vyriešiť zdražovanie. Peniaze sú „pod nosom“

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 14:43 • 2 min
KDH vie, ako vyriešiť zdražovanie. Peniaze sú „pod nosom“

BRATISLAVA - KDH v utorok vyzvalo vládu, aby urýchlene prijala opatrenia proti drahým potravinám a energiám. Štát by mal podľa hnutia adresne pomôcť najzraniteľnejším obyvateľom formou posilnených existujúcich alebo nanovo zriadených sociálnych dávok.

slovakia

left justify in out

Ekonomický expert mimoparlamentného hnutia KDH Jozef Hajko uviedol, že stačí, aby vláda občanom vrátila peniaze, ktoré vybrala od začiatku roka navyše na daniach.

 

 

„Minister financií vie nájsť peniaze na zmiernenie dosahov zdražovania, do veľkej miery ich má priamo pod nosom v štátnom rozpočte. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku vybral rezort od januára do marca tohto roka až o 321 miliónov eur viac na DPH a o 85 miliónov eur viac na spotrebných daniach. Hoci ľudia v pandémii míňali menej, nárast je aj tak mimoriadny a značne sa podeň podpisuje tohtoročné zdražovanie,“ vysvetlil Hajko. Ľudí tak podľa neho nezasiahli len vyššie ceny vstupných komodít, ale aj dane, ktoré si na ne pripočítal štát.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Smer-SD chce finančne pomôcť každej domácnosti. Akú sumu navrhuje?

 

„Ak sú vyššie ceny tovarov, vláda si na ne môže pripočítať aj vyššiu daň z pridanej hodnoty (DPH). Inými slovami, ak rastú ceny potravín v obchodoch, jedla v reštauráciách či materiálov na stavbách, štátny rozpočet na tom zarába. Tieto peniaze, ktoré štát získal na daniach, by sa v takomto ťažkom čase mali vrátiť naspäť obyvateľom vo forme cielenej podpory tých najchudobnejších. Štát by jednoducho mal ľuďom vrátiť peniaze, ktoré vybral navyše na daniach,“ podčiarkol Hajko.

 

img

 

Kresťanskí demokrati tnavrhujú, aby vláda prijala zákon definujúci energetickú chudobu a masívnejšie podporila obnovu rodinných domov. V čase, keď okolité štáty dočasne znížili DPH na vybrané segmenty a postavili tým Slovensko do nevýhodného konkurenčného postavenia, by mohlo byť podľa hnutia riešením aj dočasné zníženie DPH na potraviny, gastro a cestovný ruch alebo ako efektívna pomoc podnikateľom dočasné zníženie spotrebnej dane na pohonné látky.

 

Možno vás zaujme: Lotyšsko chce spraviť historický krok vo vzťahu s Ruskom

 

Zastavenie dodávok uhlia, zemného plynu či ropy z Ruska by SR podľa kresťanských demokratov malo akceptovať, ale zároveň ako jeden z najodkázanejších štátov na ruské suroviny by sa malo domôcť solidarity ďalších členov EÚ, aby mu za netrhanie jednoty v ťažkej situácii pomohli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies