Desivé zistenie vedcov: Coca Cola znižuje plodnosť i funkčnosť mužského údu

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 17:00 • 2 min
Desivé zistenie vedcov: Coca Cola znižuje plodnosť i funkčnosť mužského údu

KODAŇ – Vedecká štúdia odhalila nepríjemné fakty o šumivom nápoji Coca Cola, ktorý pre jeho výrazne sladkú chuť obľubujú mnohí ľudia. Práve zdroj sladkosti sa napokon ukázal aj škodca.

slovakia

left justify in out

Vedci z univerzity v Kodani skúmali 2 554 mužov. Tí, ktorí sa priznali k pravidelnej konzumácii Coca Coly mali počet spermií nižší o celých 30% a boli vystavení väčšiemu riziku erektilnej dysfunkcie.

 

Na poškodenie mužnosti stačí podľa výsledkov štúdie vypiť jeden liter Coca Coly denne. Priemerný počet spermií u konzumentov nápoja bol 35 miliónov na mililiter, v porovnaní s 56 miliónov na mililiter u tých, ktorí Coca Colu nepijú.

 

Počet spermií 35 miliónov na mililiter ešte stále patrí do normálneho rozmedzia, avšak pravidelná konzumácia nápoja postupne vedie k neplodnosti. Počas výskumu sa nezistila žiadna súvislosť medzi úrovňou kofeínu a znižovaním plodnosti, škodlivou látkou je teda iná ingrediencia.

 

Tým istým problémom sa zaoberali aj vedci z univerzity Mikuláša Kopernika. Zistili, že za pokles plodnosti a erekcie je zodpovedné sladidlo. Cukor totiž môže viesť k poškodzovaniu tepien v penise a brániť prúdeniu krvi. Jeden liter Coca Coly obsahuje 27 kociek cukru (200 ml: 5,4 kocky cukru), pričom jedna kocka sú 4 g cukru. 

 

img

 

Vedci upozornili, že cukor sa nachádza aj v množstve iných potravín a nápojov, kde by ho spotrebiteľ nečakal (na prvé pohľad v slaných produktoch). Preto upozorňujú na obmedzovanie tohto bieleho zabijaka.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies