Samuel Vlčan: Transformácia PPA je nevyhnutnosťou pre získanie akreditácie

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 14:18 • 2 min
Samuel Vlčan: Transformácia PPA je nevyhnutnosťou pre získanie akreditácie

BRATISLAVA - Transformácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry na prehľadnú a dostupnú pre všetkých pôdohospodárov patrí medzi najvyššie priority nového vedenia agrorezortu.

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan spolu s generálnym riaditeľom PPA Jozefom Kissom v stredu predstavili hlavné kroky smerujúce k prerodu tejto inštitúcie na modernú a pro-klientsky orientovanú organizáciu v najbližších mesiacoch.

 

img

 

Zhodli sa na tom, že PPA musí do 15. októbra 2021 stihnúť zlepšiť odbúranie byrokracie pri procesoch, digitalizáciu agentúry či transparentnosť procesov. Tým by sa mala zabezpečiť väčšia dôveryhodnosť agentúry. PPA tiež plánuje pravidelné informovanie Európskej komisie o fungovaní agentúry a zlepšenie odbornosti personálu aj na úrovni regiónov.

 

Prečítajte si: Kabinet odvolal Martina Fecka z funkcie štátneho tajomníka agrorezortu


„V polovici októbra musíme mať pre akreditáciu PPA Európskou komisiou splnené to, čo je nevyhnutné. Do konca roka chceme potom získať plnú akreditáciu, ktorá nebude spochybnená Európskou komisiou. Nároky na nové vedenie s pánom Kissom sú vysoké, no majú moju plnú dôveru," uviedol agrominister Vlčan.

Nová administratíva v PPA pod vedením Jozefa Kissa

Úlohou novej administratívy v PPA pod vedením Jozefa Kissa bude nastavenie nielen efektívnych kontrol, zabezpečenie ich objektívneho a nezávislého výkonu, ale aj zavedenie systémov, ktoré zásadným spôsobom znížia riziko podvodov. „Namiesto konzultantov poradia žiadateľom už regionálne pobočky PPA a preto je dôležité, aby boli na týchto miestach skutoční odborníci. Samozrejmosťou efektívnej komunikácie v 21. storočí je úplná digitalizácia. Ďalej máme ambíciu vytvoriť digitálny komunikačný kanál, tzv. Portál farmára, kde bude možné sledovať životný cyklus od vyhlásenia výzvy až po kontrolu udržateľnosti. Vzorní žiadatelia o podpory, ktorí splnia riadne a včas všetky kritériá, majú príležitosť získať vyššiu kredibilitu v agrosektore,“ povedal Jozef Kiss. Avizovaná transformácia PPA bude zameraná ako na projektové podpory, tak aj na priame platby.

Pôdohospodárska platobná agentúra funguje od roku 2004. Počas doterajšej existencie vyplatila celkovo takmer 12 miliárd eur. Len v minulom roku to bolo skoro 800 mil. eur. PPA od svojho vzniku implementuje Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ, Spoločnú rybársku politiku EÚ a Štátnu pomoc. V nadchádzajúcom období bude kľúčové získanie trvalej akreditácie. Termín je do 15. októbra 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies