Desaťtisíce ľudí v Moldavsku demonštrovali na členstvo v EÚ

NETKY.SK • 21 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Desaťtisíce ľudí v Moldavsku demonštrovali na členstvo v EÚ

KIŠIŇOV - Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v metropole Moldavska, aby vyjadrili podporu snahám prozápadnej vlády v Kišiňove o vstup do Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v metropole Moldavska, aby vyjadrili podporu snahám prozápadnej vlády v Kišiňove o vstup do Európskej únie. Píšu o tom agentúry AFP a Reuters, od ktorých TASR informácie prevzala.

 

Moldavsko vážne zasiahli dôsledky invázie Ruska na susednú Ukrajinu. Kišiňov vojenské ťaženie Moskvy opakovane odsúdil a vlani požiadal o členstvo v EÚ. Moldavská prezidentka Maia Sanduová obviňuje Rusko, že sa usiluje sabotovať európsku integráciu jej krajiny podnecovaním protivládnych protestov a propagandou. Moskva zasahovanie do záležitostí Moldavska popiera. "Moldavsko sa nechce nechať vydierať Kremľom," povedala Sanduová na demonštrácii, ktorú organizovala jej vláda na námestí v centre hlavného mesta. Polícia odhadla počet účastníkov na viac ako 75.000. "Už nechceme byť na okraji Európy," vyhlásila prezidentka s prísľubom, že Moldavsko sa stane členom EÚ do roku 2030.

 

img

moldavská prezidentka Maia Sanduová

 

Na zhromaždení vystúpila aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá povedala, že EÚ privíta Moldavsko s "otvorenou náručou a otvoreným srdcom". "Je to o nás aj o vás – vy prinesiete kúsok Moldavska do Európy a urobíte Európu silnejšou," uviedla Metsolová. Demonštranti vyzvali moldavských politických lídrov, aby zmenili ústavu tak, že bude konkrétne spomínať európsku orientáciu krajiny.

 

Líder proruskej opozičnej strany Šor, oligarcha žijúci v exile Ilan Šor, stúpencom na konkurenčných protestoch vo viacerých mestách prostredníctvom videospojenia povedal, že bude presadzovať referendum o zahraničnej politike Moldavska. Šora, ktorého USA sankcionovali ako agenta ruského vplyvu v Moldavsku, v apríli v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov väzenia za účasť na krádeži miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies