Deň srdca má poučiť ľudí o kardiovaskulárnym rizikách, čakajú rekordnú účasť

NETKY.SK • 17 September 2015, 15:18 • 2 min
Deň srdca má poučiť ľudí o kardiovaskulárnym rizikách, čakajú rekordnú účasť

BRATISLAVA - Predstavitelia Slovenskej nadácie srdca spustili deviaty ročník kampane MOST - Mesiac o srdcových témach. Cieľom iniciatívy je vzdelávať občanov o tom, ako predchádzať kardiovaskulárnym rizikám.

slovakia

left justify in out

Podobne ako po minulé roky kampaň vyvrcholí Dňom srdca, ktorý bude 25. septembra. V tento deň si záujemcovia a záujemkyne budú môcť na rôznych miestach nechať bezplatne odmerať tlak krvi, hladiny cholesterolu a iných rizikových faktorov súvisiacich s ochorením srdca a ciev. Prítomní lekári budú tiež poskytovať poradenstvo k prevencii kardiovaskulárnych ochorení a osobné konzultácie k možnostiam liečby existujúcich ochorení.


"Situácia v oblasti úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia na Slovensku nie je dobrá," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Gabriel Kamenský zo Slovenskej nadácie srdca. Ako kardiológ vysvetlil, štandardizovaná úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia na Slovensku za ostatných 30 rokov síce klesla, no iným štátom sa ju darí znižovať lepšie. Aj preto Slovensko stále patrí ku krajinám Európskej únie s najvyššou úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia. Odborník upozorňuje, že na vznik týchto ochorení výrazne vplýva životný štýl. "Najzávažnejšie a súčasne aj najčastejšie rizikové faktory sú vysoký krvný tlak, fajčenie, vysoká hladina lipidov a obezita spojená s nedostatočnou fyzickou aktivitou,“ uviedol.


Akému riziku kardiovaskulárneho ochorenia čelia a ako týmto ochoreniam predchádzať, sa budú môcť Slováci a Slovenky dozvedieť počas Dňa srdca, ktorý bude podľa jeho organizátorov rekordný. "Tento rok máme 438 meracích miest po celom Slovensku, čo je najväčšie číslo, ktoré sme dosiahli za deväť rokov," prezradil Kamenský, pričom zároveň priblížil, že do projektu sa zapojilo 36 regionálnych Úradov verejného zdravotníctva, 382 lekární, 20 škôl a ďalší partneri. "Približne dvesto študentov bude v uliciach, ktorí budú robiť ankety, máme nachystaných štyritisíc cholesterolových prúžkov a na vybraných miestach budeme robiť aj EKG vyšetrenia," doplnil Kamenský.


Okrem meracích miest Slovenská nadácia srdca opäť spoločne so železnicami vypraví Vlaky zdravia na trase Bratislava - Žilina - Košice a späť, v ktorých budú môcť cestujúci absolvovať expresné zdravotné prehliadky. V smere do Košíc pôjde o rýchlik odchádzajúci z bratislavskej Hlavnej stanice v piatok 25. septembra o 11:55. Naspäť Vlak zdravia vyrazí o deň neskôr o 10:14. Viac informácií o kampani MOST a Dni zdravia nájdu záujemcovia a záujemkyne na webstránke www.tvojesrdce.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies