Demonštranti proti úsporným opatreniam v Aténach zapálili desiatky budov

NETKY.SK • 13 Február 2012, 07:56 • 2 min
Demonštranti proti úsporným opatreniam v Aténach zapálili desiatky budov

Demonštranti proti úsporným opatreniam v Aténach zapálili desiatky budov - Politika Desiatky budov dnes večer podpálili v centre Atén pri násilnostiach, ktoré sprevádzajú rozpravu parlamentu pred hlasovaním o zákone o tvrdých úsporných opatreniach, ktorým

slovakia

left justify in out

imgDesiatky budov dnes večer podpálili v centre Atén pri násilnostiach, ktoré sprevádzajú rozpravu parlamentu pred hlasovaním o zákone o tvrdých úsporných opatreniach, ktorými EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) podmienili poskytnutie pôžičky 130 miliárd eur na odvrátenie bankrotu krajiny.
      Medzi podpálenými budovami je banka, obchod s mobilnými telefónmi, obchod so sklom, reštaurácie a dve kiná.
      Na protest proti drastickým rozpočtovým škrtom, ktoré povedú k prepúšťaniu štátnych zamestnancov a zníženiu minimálnej mzdy, k budove parlamentu pochodovalo viac ako 100.000 Grékov. 
      Policajti nasadili slzotvorný plyn proti skupinkám mladíkov, ktorí na nich zaútočili zápalnými bombami, zábavnou pyrotechnikou a kusmi mramoru, ktoré odbili z priečelí luxusných hotelov, bánk a obchodných domov. Pri stretoch utrpelo zranenia viac ako 80 osôb, z toho 30 policajtov, oznámili miestne médiá.
      Očakáva sa, že rozprava sa skončí neskoro po polnoci. Odporcovia zákona zvolili taktiku častého a hlasného narúšania priebehu debaty a predkladania pozmeňujúcich návrhov, ktoré môžu hlasovanie oddialiť.
      Na schválenie vládnych úspor, ktoré otvoria cestu k pomoci EÚ a Medzinárodného menového fondu, treba získať nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov. Parlament je 300-členný. Vládni socialisti a konzervatívci majú v zákonodarnom zbore 236 hlasov. Napriek odporu dvoch desiatok poslancov z vládneho tábora pozorovatelia predpokladajú, že návrh bude schválený.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies