Demokrati: "Ak voľby vyhrajú extrémisti, Slovensko bude čiernou dierou na mape Európy."

NETKY.SK • 13 August 2023, 17:00 • 2 min
Demokrati: "Ak voľby vyhrajú extrémisti, Slovensko bude čiernou dierou na mape Európy."

BRATISLAVA - Demokrati Eduarda Hegera upozorňujú, že ak voľby vyhrajú extrémistické strany hrozí, že sa Slovensko ocitne osamotené v európskom a aliančnom priestore a bude hroziť obrovským vnútorným bezpečnostným výzvam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Ako minister som pravidelne sedel spolu s ďalšími európskymi a aliančnými kolegami za jedným okrúhlym stolom. Ako si sadne Fico vedľa zástupcu Nemecka, nášho najväčšieho obchodného partnera, keď ich armádu slúžiacu na Slovensku v našom zaujme nazýva nacistickým vojskom Wehrmacht? Ako budú partneri a spojenci rokovať s predstaviteľmi extrémistickej Republiky, ktorí o krajinách NATO hovoria, že sú zločinci? Nebuďme naivní, ak sa to stane a tieto osoby nás budú zastupovať, Slovensko bude opäť čiernou dierou na mape Európy, ako tomu bolo v najhoršom mečiarovskom období” priblížil obavy bývalý minister obrany Jaroslav Naď a zdôraznil, že takéto hodnotové odtrhnutie od spoločenstiev, ktoré sú garanciou nielen našej bezpečnosti, ale tiež ekonomickej prosperity, bude mať priamy a zásadný dopad na občanov SR. 

 

Naď pripomenul, že práve vďaka členstvu v EÚ a NATO, Slovensko benefituje finančne, ekonomicky a nepochybne, aj z bezpečnostného hľadiska. Ako príklad ekonomického dopadu uvádza krátenie eurofondov rovnako, ako sa to stalo našim maďarským susedom. Ak sa Slovensko hodnotovo odtrhne, hrozí tiež, že jediným partnerom zahraničnej politiky nám bude Rusko, ktoré dnes neospravedlniteľne vraždí nevinných ľudí na Ukrajine. 

Expertka strany na obranu a zahraničnú politiku Monika Podhorány Masariková z Demokratov podčiarkuje, že ak pristúpime na zahraničné smerovanie, ktoré nie je v súlade so slovenskými záujmami ani záujmami organizácií, do ktorých patríme, Slovensko príde o podporu a benefity nielen okolitých krajín: „je viac-menej isté, že ak voľby vyhrajú extemistické strany vyzývajúce hodnoty, ktoré oficiálne odsudzuje EÚ, NATO, ale tiež všetky demokratické krajiny sveta, zatvoria sa nám dvere. Dnes s ostatnými krajinami spolupracujeme, strážia naše nebo, máme tu zahraničných vojakov zvyšujúcich našu bezpečnosť, dostávame od spojencov techniku zadarmo. Ak sa náš kompas otočí, toto všetko skončí. Kto by pomáhal krajine, ktorá svojou politikou podporuje ruské vraždenie a neonacizmus?”

 

Demokrati preto vyzývajú demokratické strany uchádzajúce sa o podporu občanov, aby vo svojej predvolebnej kampani jasne zadefinovali svoje zahranično-politické smerovanie a popri iných témach dôkladne komunikovali práve význam nášho ukotvenia v EÚ a NATO. Zároveň vyzývajú občanov, aby si uvedomili, že naša bezpečnosť a prosperita je úzko spojená so zahraničnopolitickým smerovaním krajiny a extrémisti a Smer v tomto zmysle predstavujú zásadné nebezpečenstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: Ekonomika - Pravda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies