Učitelia žiadajú vyššie platy. Ministerstvo financií im posiela jasný odkaz

NETKY.SK • 18 November 2021, 19:07 • 2 min
Učitelia žiadajú vyššie platy. Ministerstvo financií im posiela jasný odkaz

BRATISLAVA - Pedagogickí zamestnanci sú frustrovaní z toho, čo sa deje v odmeňovaní začínajúcich aj dlhoročných učiteľov. Vládne strany pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcim pedagógom na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Tá bola v roku 2020 na úrovni 1 133 eur. Začínajúci učiteľ však podľa tabuliek stále zarába 915 eur. Rozdiel v platovej tarife je tak 218 eur. Vo štvrtok to pripomenul prezident SKU Vladimír Crmoman.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo financií (MF) SR sympatizuje s požiadavkami učiteľov na zvýšenie platov. Tvrdí však, že minister školstva schválil rozpočet na rok 2022 bez akýchkoľvek pripomienok, teda v stave, ktorý so zvýšením platov učiteľov nepočíta.

 

img

 

Tlačový odbor rezortu financií to uviedol v reakcii na požiadavku Slovenskej komory učiteľov (SKU) na zvýšenie platov pedagógov. "Ak si svoj postoj ministerstvo školstva medzičasom rozmyslelo, môže postupovať podľa platného uznesenia vlády C.9 zo dňa 14. októbra 2020, ktoré umožňuje predložiť každému ministrovi návrh na zvýšenie výdavkov rozpočtu," vyjadril sa rezort financií s tým, že zároveň musí navrhnúť zdroj financovania novej požiadavky.

 

Prečítajte si tiež: Učitelia sa dočkali. Rezort školstva im v decembri vyplatí špeciálne odmeny

 

Ministerstvo školstva podporuje požiadavku SKU na zvýšenie platov pedagógov. Zvýšenie miezd patrí medzi priority rezortu. Po štvrtkovom rokovaní vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Keď sme začali riešiť štátny rozpočet, bola to od nás prvá požiadavka, aby sa zvýšili platy učiteľov." 

 

img

 

Ministerstvo navrhuje celoplošne zvýšiť mzdu o 5 percent a v rámci individuálneho odmeňovania o 6 percent. "Rokovania stále prebiehajú, vieme zvýšiť platy, ak dostaneme viac peňazí z ministerstva financií," skonštatoval minister.

 

K téme: Finančný výbor rokoval o návrhu štátneho rozpočtu. K čomu dospel?

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies