De Mistura varoval USA pred čisto vojenským postupom v Sýrii

NETKY.SK • 19 Február 2017, 15:07 • 2 min
De Mistura varoval USA pred čisto vojenským postupom v Sýrii

MNÍCHOV - Pokračujúce boje v Sýrii komplikujú podľa osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu nové kolo mierových rokovaní, ktoré sa má pod záštitou OSN začať 23. februára v Ženeve a malo by sa zaoberať vytvorením prechodnej vlády, novou ústavou a voľbami.

slovakia

left justify in out

Z tohto dôvodu podporuje rozhovory, ktoré sa tento týždeň konali v kazašskej Astane, hoci nepriniesli žiaden zásadný pokrok.

 

"Ak nám to prinesie životaschopné prímerie, bude to len na prospech dialógu v Ženeve," povedal dnes De Mistura v Mníchove počas záverečného dňa medzinárodnej bezpečnostnej konferencie.

 

De Misturovi chýba v otázke Sýrie jasná stratégia Spojených štátov. "Kde sú v tom všetkom USA? Nepoviem vám, pretože to neviem," uviedol vyslanec OSN.

 

De Mistura varoval USA pred čisto vojenským riešením situácie v Sýrii. Washington si podľa neho musí položiť otázku, či chce proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS) len bojovať, alebo ich naozaj zlikvidovať. Predchádzajúce vojny ukázali, že extrémisti pokračujú vo svojom boji, ak sa nenájde politické riešenie, zahŕňajúce hlavné spoločenské skupiny v danej krajine.

 

"Aj prímerie, ktoré má dvoch garantov, nemôže vydržať príliš dlho, pokiaľ neexistuje politický horizont," povedal narážajúc na krehký pokoj zbraní sprostredkovaný vlani v decembri Ruskom a Tureckom.

 

Demokrat Baracka Obama, predchodca súčasného republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, trval na tom, že sýrsky prezident Bašár Asad sa musí vzdať moci, s čím však nesúhlasí Rusko podporujúce sýrskeho vodcu.

 

V rovnakom čase sa Trump vyslovil za užšiu spoluprácu s Moskvou v boji proti IS v Sýrii a Iraku, ale otázku budúceho Asadovho osudu nechal otvorenú.

 

V uplynulých dňoch sa objavili úvahy, že USA by mohli do Sýrie vyslať viac elitných jednotiek, či dokonca pozemné jednotky. Zatiaľ tam pôsobí len malý počet príslušníkov amerických špeciálnych síl.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies