Davis Cup: Belgický zázrak a trojbodový Andy Murray

NETKY.SK • 21 September 2015, 15:46 • 2 min
Davis Cup: Belgický zázrak a trojbodový Andy Murray

BRUSEL - Belgický tenis sa pred 14 rokmi dočkal triumfu v Pohári federácie, keď vyťažil z éry hviezdnej dvojice Justine Heninová - Kim Clijstersová.

slovakia

left justify in out

Teraz majú na dosah prestížny tímový úspech aj belgickí muži. V ich zostave síce nefigurujú bývalá či súčasná svetová jednotka, ale napriek tomu 27.- 29. novembra zabojujú doma proti Britom o premiérový titul v Davisovom pohári.

Vrchol kariéry pre Darcisa, ktorý neveril vo finále.

O prvé daviscupové finále pre Belgicko po 111 rokoch sa postarali najmä David Goffin a Steve Darcis. Nenápadný člen širšej svetovej špičky Goffin a už takmer veterán Darcis (31) nedopriali v záverečný deň bruselského semifinále Argentínčanom postupovú radosť, hoci tí viedli po štvorhre 2:1. "Neviem, či som v kariére zažil veľkolepejšiu chvíľu. Ak by ste mi pred desiatimi rokmi vraveli, že budeme vo finále Davisovho pohára, neveril by som vám,“ pripomenul Steve Darcis, 64. singlista rebríčka ATP na daviscupovom serveri.

Belgicko momentálne nehostí žiadny turnaj hlavného mužského okruhu ATP, preto možnosť vidieť najlepších domácich hráčov sa belgickým fanúšikom núka iba v zápasoch Davisovho pohára. O to búrlivejšia bola atmosféra v bruselskej 8-tisícovej Forest National počas uplynulých troch dní. V nedeľu najprv Goffin deklasoval Diega Schwartzmana 6:3, 6:2, 6:1 a potom Darcis v životnom zápase zdolal Federica Delbonisa 6:4, 2:6, 7:5, 7:6 (3). A arénou sa rozliehalo skandovanie Stevie, Stevie!!!

"Spoluhráči na mňa naskákali, ale vôbec mi to neprekážali. Bol som taký šťastný, že som si ani neuvedomoval, ako sa radujeme“ cituje Darcisa server večerníka Le Soir. "Pred dvoma rokmi som sedel doma v kresle a ľadoval si rameno, teraz sa teším z postupu do finále. Je to zázrak,“ doplnil Darcis pre Het Laatste Nieuws. Dvojnásobnú radosť prežíval prezident Belgickej kráľovskej tenisovej federácie André Stein. "Historický postup do finále videlo historicky najviac divákov na Davis Cupe v Belgicku. Počas víkendu ich bolo na tribúnach 17 000," nadchýnal sa Stein. Goffin, ktorý má vo dvojhre v Davisovom pohári úctyhodnú bilanciu 11:2, uviedol: "Skvelý zážitok, ale naše víťazstvo sa vôbec nerodilo ľahko. V zápase som mal najväčší problém udržať si maximálnu koncentráciu a nepodľahnúť skvelej atmosfére, ktorú vytvárali diváci.“

Murray: Finále bude mať prednosť pred šampionátom ATP.
Veľkú Britániu poslal do prvého finále od roku 1978 najmä Andy Murray. Je to síce zjedndušený pohľad, ale práve svetová trojka Murray mala v Emirates Arene v Glasgowe podiel na všetkých troch bodoch Britov v semifinále proti Austrálii. Rovnaký kúsok sa wimbledonskému šampiónovi spred dvoch rokov podaril aj v júlovom štvrťfinálovom zápase proti Francúzsku. Vtedy na tráve v Queen´s Clube si poradil s Jo-Wilfriedom Tsongom a Gillesom Simonom, teraz v Glasgowe s Thanasim Kokkinakisom a Bernardom Tomicom. Vo štvorhre v oboch prípadoch uspel spoločne s bratom Jamiem.

"Pred nedeľňajším zápasom sa sa necítil fyzicky najlepšie, ale ešte väčšie starosti mi robil chrbát. Pár dní pred zápasom mi spôsoboval pomerne veľkú bolesť,“ uviedol Andy Murray. "Mali sme dlhé rozhovory s Andym, lekármi aj fyzioterapeutmi a zhodli sme sa, že môže nastúpiť. Bolo to správne rozhodnutie,“ komentoval kapitán Britov Leon Smith pre The Guardian.

Andy Murray si vylepšil daviscupovú bilanciu vo dvojhre na skvelých 25:2. Rád by v tomto roku pridal ešte dve víťazstvá, aby pre svoju krajinu vybojoval prvý daviscupový triumf od roku 1936. Vtedy sa o britský titul nad Austrálčanmi zaslúžili Fred Perry, Bunny Austin, Pat Hughes a Raymond Tuckey. Keďže sa predpokladá, že Belgičania pre finále zvolia antukový povrch pod strechou Flanders Expo Areny v Gente, Murray uvažuje, že sa nezúčastní na koncoročnom majstrovskom turnaji ATP World Tour Finals v Londýne. Ten sa bude hrať tradične pod strechou O2 Areny na tvrdom povrchu a vyvrcholí 22. novembra, iba 5 dní pred začiatkom finále Davis Cupu. Murray podľa vlastných slov nebude riskovať nedostatočnú antukovú prípravu. "Všetko ešte dôkladne zvážim. Pravdepodobne však pôjdem trénovať na antuku, aby som bol dobe pripravený na finále,“ povedal Murray pre BBC Radio 5.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies