Sabaka denne bojuje o životy pacientov s Covid-19. Hovorí, že z hrobárovej lopaty vzali mnohých

NETKY.SK • 6 December 2021, 16:01 • 2 min
Sabaka denne bojuje o životy pacientov s Covid-19. Hovorí, že z hrobárovej lopaty vzali mnohých

BRATISLAVA – Špičkový lekár priblížil, že na oddeleniach zažívajú aj obrovské úspechy. Z pľúcnej ventilácie mohli v posledných dňoch odpojiť tehotnú mamičku či dvoch pacientov nad 60 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Situácia v nemocniciach je v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu kritická. Ani napriek vládou schválenému lockdownu nápor covidových pacientov po 12 dňoch zatiaľ neustáva. Podľa včerajších vyjadrení ministerstva zdravotníctva, ich naopak pribúda. 

 

So svojimi skúsenosťami sa na sociálnej sieti Facebook podelil lekár z bratislavských Kramárov Peter Sabaka. Napriek desivým údajom, či už o každodenných počtoch novoinfikovaných ako aj hospitalizovaných ľudí s ochorením Covid-19, však vôbec nie je skeptický. 

 

img

 

Boj o záchranu životov

„V poslednej dobe sa môže zdať, že nás v boji s pandémiou neustále sprevádza smola, že je plný zlých rozhodnutí a nezdaru. Samozrejme, nie je to ale až také čierne,“ napísal skúsený lekár. Doplnil, že v boji s pandémiou "sme zaznamenali aj veľa úspechov". Poukázal pritom na účinné liečebné postupy, ktoré sa podarilo vyvinúť za necelé dva rokylekárom sa vďaka nim darí zachraňovať tisíce životov každý deň.

 

img

 

„Poznáme účinnú liečbu ťažkého COVID-19 a čoskoro budeme mať k dispozícii aj lieky, ktoré nám umožnia ťažkému priebehu COVID-19 predchádzať už vo včasnom štádiu. A v neposlednom rade tu máme vakcínu, dokonca hneď niekoľko, a čoskoro sa k nim pridajú ďalšie,“ napísal. 

 

Súvisiaci článok: Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu, varuje pred ešte horšou pandémiou

 

Dva roky v pekle

„U nás v nemocnici zažívame malé víťazstvá každý deň. Každý deň sledujeme, že sa niekoho stav zlepší, že už potrebuje menej kyslíka, klesla mu horúčka alebo sa ho podarí odpojiť od vysokoprietokového kyslíka. Každý deň sa nám podarí niekoho stiahnuť hrobárovi z lopaty. Tento týždeň na našej klinike priniesol aj niekoľko nezdarov. Na to si ale pri liečbe COVID-19 musíte zvyknúť. Nech sa snažíte akokoľvek, všetkých nezachránite,“ skonštatoval lekár. 

 

Na klinike však zažívajú aj veľké víťazstvá. Ako priblížil, vďaka liečbe sa lekárom podarilo zachrániť dvoch pacientov vo veku 60 rokov, ktorí strávili dva týždne na Jednotke intenzívnej starostlivosti a dnes sa ich zdravotný stav zlepšil natoľko, že ich mohli preradiť na iné oddelenie.

 

img

 

„Taktiež sa nám podarilo odpojiť od vyokoprieotkového kyslíka mladú, inak zdravú tehotnú pacientku, ktorá je už dnes na najlepšej ceste domov a verím, že ona aj bábätko budú v poriadku. Z toho mám obzvlášť veľkú radosť,“ priblížil Sabaka. Za obrovský úspech tiež považuje odpojenie 40-ročnej ženy z umelej pľúcnej ventilácie, ktorú museli intubovať a takmer o ňu prišli. 

 

„Tie 2 roky v pekle priniesli veľa nezdarov a beznádeje, veľa utrpenia a bolesti. Ale aj veľa malých aj veľkých víťazstiev. A v mnohých ľuďoch prebudili hrdinov a skutočných altruistov. A ja som rád že ,som mohol byť pri tom,“ uzavrel špičkový lekár. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Úpný bizar! Antivaxer sa chcel nechať zaočkovať do falošnej ruky, aby získal covidpas

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies