Matovič ostáva premiérom SR, za jeho odvolanie nehlasovala ani tretina poslancov

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 06:37 • 2 min
Matovič ostáva premiérom SR, za jeho odvolanie nehlasovala ani tretina poslancov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR (NR SR) podržali Igora Matoviča (OĽaNO) vo funkcii predsedu vlády. Za vyslovenie nedôvery premiérovi totiž hlasovalo 47 členov zákonodarného orgánu a 78 bolo proti, nezdržal sa nikto.

slovakia

left justify in out

Celý deň aj noc  

Na odvolanie premiéra z funkcie je pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov parlamentu, teda minimálne 76. Návrh na odvolanie Matoviča z funkcie predložili opozičná Smer-SD so skupinou nezaradených poslancov okolo podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho pre kauzu jeho diplomovej práce. Schôdza sa začala vo štvrtok 23. júla o 10:00 a s výnimkou dvojhodinovej obedňajšej prestávky trvala vyše 19 hodín.

 

img

 

Návrh na odvolanie 
Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, ktorý v mene 39 opozičných a nezaradených poslancov, predložil návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, spomenul v úvodnom slove niekoľko dôvodov, na základe ktorých chceli premiéra odvolať z funkcie. Podľa jeho slov išlo o neplnenie sľubu predsedu vlády vykonávať funkciu čestne, svedomito a v záujme občanov; odklon od programového vyhlásenia vlády; nepripravenosť na menežovanie plnenia ústavných povinností vlády; neexistencia ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze a "spackaný bruselský samit".

 

Vyjadrenie premiéra pred hlasovaním 

Matovič označil tento návrh za "veľmi slabučký" a predložili ho podľa neho ľudia bez morálnej autority, ktorí sú zodpovední za absolútny rozklad Slovenska. "Hodnotiť našu vládu idú ľudia, ktorí 12 rokov rozkrádali štátny rozpočet. Nehanbíte sa, páni? Myslíte si, že máte morálne právo dnes niekoho súdiť? Naozaj nemáte Boha pri sebe? Myslel som si, že budete štyri roky tíško šúchať nohami a čakať, kým vám na dvere zaklope NAKA," uviedol v rozprave v pléne.

 

img

 

Dôvody, ktoré uviedol Blanár na jeho odvolanie, označil za klamstvá a výmysly. Poslancov v závere svojho vystúpenia opakovane vyzval, aby pri jeho odvolávaní hlasovali v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

 

Vystúpenie viacerých politikov v rozprave
V rozprave vystúpilo sedem členov vlády, podpredsedovia NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) a Peter Pellegrini (nezaradený) a 26 poslancov. Naopak, do rozpravy sa neprihlásil ani jeden poslanec vládnej strany Za ľudí. Pellegrini vo svojom vystúpení povedal, že súčasný premiér je "falošnou zmenou" a mal by odísť z čela vlády, lebo môže napáchať morálne, ekonomické a zahraničnopolitické škody. Grendel zasa poznamenal, že návrh opozície je "nepripravený, neprincipiálny a neúprimný" a je len akousi povinnou jazdou opozície. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický vláde vytkol amaterizmus a nekompetentnosť.

 

img

 

Prerušenie rokovania poslancami ĽSNS
Vo štvrtok 23. júla bolo krátko po 23:00 rokovanie parlamentu prerušené. Štyria poslanci za opozičnú stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) totiž zablokovali rečnícky pult. Ako dôvod uviedli neprítomnosť premiéra v rokovacej sále. Matovič bol podľa medializovaných informácií v rodnej Trnave so svojou rodinou. Následne sa však do rokovacej sály vrátil a rokovanie pokračovalo.

 

img

 

Vyzvanie Rašiho na menovanie nového premiéra
Nezaradený poslanec Richard Raši v pokračujúcej rozprave odporučil hnutiu OĽaNO, aby navrhlo nového predsedu vlády. "Určite sa medzi vami nájde niekto, kto by prácu premiéra robil férovo," povedal Raši. Premiéra vyzval, aby zverejnil svoju diplomovku, pre ktorú čelí odvolávaniu. Predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová zasa zdôraznila, že vytvoriť vládu je len začiatok, udržať ju pokope je pokrok a až presadiť reformy bude úspech. Matovič čelil odvolávaniu po štyroch mesiacoch fungovania vlády.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies