Futbalisti po novom možno nebudú môcť odohrať všetky zápasy v sezóne

NETKY.SK • 2 August 2019, 19:25 • 2 min
Futbalisti po novom možno nebudú môcť odohrať všetky zápasy v sezóne

HOOFDDORP - Medzinárodná federácia profesionálnych futbalistov FIFPRO upozornila na zdravotné riziká čoraz nahustenejšieho programu sezóny. Podľa štúdie, ktorú realizovali na šestnástich hráčoch, vrátane Son Heung-mina z Tottenhamu Hotspur či Sadia Maneho a brankára Alissona Beckera z FC Liverpool futbalistom hrozí reálne zdravotné riziko.

slovakia

left justify in out

FIFPRO odhalil, že niektorí hráči za rok absolvujú aj osemdesiat zápasov a precestujú 110-tisíc kilometrov. "Medzinárodný kalendár sa za uplynulé obdobie nahustil, hra je oveľa rýchlejšia a fyzicky náročnejšia ako v minulosti. Nároky na hráčov sa neustále zvyšujú, ale ich telo aj psychika majú rovnaké limity," cituje portál inisideworldfootball zo stanoviska FIFPRO, ktorá uviedla, že štúdia odhalila psychické aj fyzické problémy viacerých elitných futbalistov. 

 

img

 

S opatreniami na ochranu hráčov súhlasili aj tréneri. Kormidelník FC Liverpool Jürgen Klopp pripomenul, že podstatou futbalu sú ľudia. "Ak nezačneme lepšie zaobchádzať s hráčmi, zabijeme túto krásnu hru. Bez nich to nepôjde." 

 

img

 

Federácia priniesla aj riešenia, navrhla aspoň päťdňové prestávky medzi zápasmi aj mimoriadny odpočinok po dlhších letoch. Možnosťou je aj dvojtýždňová zimná prestávka a povinné mesačné voľno v letnom období. FIFPRO zároveň predstavil aj akýsi strop, ktorý by limitoval počet zápasov jedného hráča. 

 

 

Čo by to ale znamenalo? Mužstvá by museli disponovať vyšším počtom kvalitnejších hráčov. V tomto prípade by zrejme išli dolu aj prestupové čiastky, pretože ani takého Mbappého či Kanea by ste nemohli nasadiť do každého zápasu v sezóne. A ako by sa to riešilo so striedajúcimi hráčmi? Bude sa im pripisovať len jeden polčas, alebo celý zápas? 

 

img

 

Ďalej by sa začalo veľmi špekulovať najmä pri pohárových zápasoch, kde je jeden z tímov jasný favorit. Použiť svoje najväčšie hviezdy? Alebo si ich šetriť na dôležitejšie zápasy? Uvidíme ako to celé dopadne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies