Europarlament chce pritvrdiť proti Rusku. Moskve pohrozili vylúčením z medzinárodných organizácií!

NETKY.SK • 13 September 2021, 18:33 • 2 min
Europarlament chce pritvrdiť proti Rusku. Moskve pohrozili vylúčením z medzinárodných organizácií!

ŠTRASBURG – Europoslanci sa dohodli na návrhu správy, ktorá vyzýva na posilnenie vojenského potenciálu, ktorý by obmedzil Rusko. Dokument pripravil bývalý predseda vlády Litvy Andrius Kubilius.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že poslanci Európskeho parlamentu budú o návrhu rokovať už zajtra (14. septembra). Hlasovať o ňom by mali v stredu, pričom výsledky budú známe vo štvrtok (16. septembra). Bez ohľadu na výsledok hlasovania sa dokument nestane záväzným právnym predpisom. Správy sú považované za odporúčanie Európskej komisiiRade EÚ.

 

EÚ by teda podľa autorov mala vyvinúť tlak na Rusko, aby zabránila jeho zasahovaniu do vnútorných záležitosti štátu „východných a južných susedov únie“.

 

„EÚ by mala rozšíriť sankcie tak, aby zahŕňali výmenu pasov a organizáciu nezákonných volieb na Kryme, a tiež zvýšiť zodpovednosť Ruska za blokovanie vykonávania minských dohôd a rokovaní v normandskom formáte. Európska únia musí koordinovať tieto opatrenia spolu s USA s cieľom rozšíriť a zlepšiť ich účinnosť,“ uvádzajú v dokumente.

 

Okrem toho je EÚ pripravená neuznať nové zloženie Štátnej dumy, ak uzná, že parlamentné voľby v Rusku boli „nečestné a konali sa v rozpore s demokratickými zásadami a medzinárodným právom“. Nie je vylúčené ani pozastavenie členstva Moskvy v medzinárodných organizáciách.

 

„EÚ by mala zvýšiť svoju schopnosť pripravovať a schvaľovať sankcie voči ruským úradom, oligarchom, ich rodinným príslušníkom za porušovanie ľudských práv alebo systematické potlačovanie demokratických síl, náboženských a LGBT menšín.... Na tento účel je potrebné centralizovať rozhodovací proces, aby sa ukladanie sankcií za závažné porušovanie ľudských práv stalo automatickým a aby sa zvážila možnosť prijatia sankcií jednoduchou väčšinou hlasov.... EÚ musí tiež okamžite schváliť režim pre trestné činy korupcie, ktorý doplní súčasný globálny mechanizmus sankcií za závažné porušovanie ľudských práv....V prípade ďalšej eskalácie je potrebné zvážiť zavedenie sankcií, ktoré ovplyvnia financovanie špeciálnych služieb, ozbrojených síl, ropného a plynárenského sektoru,“ znie v návrhu dokumentu.

 

Europoslanci tiež vyzvali EÚ, aby z Bruselu urobila jednotné rozhodovacie centrum pre vzťahy s Moskvou. Projekt okrem toho vyzýva európske inštitúcie, aby vypracovali stratégiu na zníženie závislosti od dovozu ruských nerastov a jadrových technológií.

 

Autori sa domnievajú, že plynovod Nord Stream-2 zvyšuje riziko ruskej dominancie, preto by nemal byť uvedený do prevádzky, aj keď už je dokončený.

 

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies