Danko: Ochrana vonkajšej hranice a slobodný pohyb v únii musí byť pre EÚ absolútnou prioritou

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 15:22 • 2 min
Danko: Ochrana vonkajšej hranice a slobodný pohyb v únii musí byť pre EÚ absolútnou prioritou

TALLINN - Ochrana vonkajšej hranice EÚ a slobodný pohyb v únii musí byť podľa predsedu NR SR Andreja Danka pre členské štáty absolútnou prioritou. Ako povedal dnes v estónskom Tallinne na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov Európskej únie, voľný pohyb osôb je vymoženosť, ktorá Európu zjednocuje a bez ktorej je projekt EÚ odsúdený na neúspech.

slovakia

left justify in out

Danko si uvedomuje migračný tlak na stedomorské štáty. Podľa neho však do týchto krajín prichádzajú najmä ekonomickí migranti.

EÚ má podľa Danka slúžiť európskym občanom, nie inštitúciám. „Preto sa treba zamyslieť nad tým, aké kompetencie by mala mať bruselská administratíva a ktoré majú zostať v kompetencii štátov. Na úrovni EÚ by sme sa mali zamerať na myšlienky, ktoré nás zjednocujú, ako sú bezpečnosť a ochrana vonkajších hraníc, či obmedzenie tokov migrantov,“ uviedol.

Danko chce vyššiu účasť v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. „Nepodporujeme návrhy na vytvorenie národných kandidátok a jednotného európskeho volebného obvodu,“ povedal s tým, že na čele európskych inštitúcií musia stáť osobnosti, ktoré dokážu reprezentovať európske záujmy vo vzťahu ku globálnym hráčom, ako sú USA, Čína a Rusko.

Danko pomenoval aj niektoré neférové praktiky v EÚ. Poukázal pritom na dvojakú kvalitu potravín. „Sú poškodzovaní naši spotrebitelia,“ dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona