Ďalší odvážny krok. Pápež František zverejní listy Židov, ktorí prosili o pomoc

NETKY.SK • 24 Jún 2022, 07:05 • 2 min
Ďalší odvážny krok. Pápež František zverejní listy Židov, ktorí prosili o pomoc

VATIKÁN - František (85) od svojho zvolenia za pápeža v roku 2013 presadzuje väčšiu transparentnosť v záležitostiach cirkvi.

slovakia

left justify in out

Vatikán zverejní na internete tisíce listov adresovaných niekdajšiemu pápežovi Piovi XII., v ktorých ho európski Židia počas druhej svetovej vojny žiadali o pomoc pred nacistickým prenasledovaním.

 

img

 

Archív pozostáva z približne 2 700 prípadov, uviedol vo štvrtok šéf vatikánskej diplomacie Paul Gallagher, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Hoci všetky tieto dokumenty sú k dispozícii na nahliadnutie vedcom už od marca 2020, pápež František požaduje, aby boli online dostupné pre každého.

 

Židia v nich žiadajú Svätú stolicu o víza, pasy, azyl alebo pomoc pri opätovnom zjednocovaní rodín. Taktiež hľadajú správy o tých, ktorých už deportovali.

 

img

 

Sprístupnenie archívu na internete „umožní potomkom tých, ktorí požiadali o pomoc, nájsť stopy svojich blízkych z ktorejkoľvek časti sveta“, uviedli v Gallagherovom vyhlásení.

 

V marci 2019 František pod tlakom historikov a židovských skupín oznámil, že sprístupní tajné archívy Pia XII. (na apoštolskom stolci v rokoch 1939 - 1958), ktorý podľa kritikov neurobil dosť pre ochranu európskych Židov počas holokaustu.

 

img

 

František odtajnil archív Pia XII. už 62 rokov po jeho smrti, teda skôr, než je zvyčajná 70-ročná lehota.

 

Vatikán Pia XII. obhajuje a tvrdí, že zachránil mnohých Židov tým, že ich ukrýval v náboženských inštitúciách a že jeho mlčanie vyplynulo zo snahy nezhoršiť ich situáciu.

 

Prečítajte si tiež: Viete, v ktorom meste sa žije najlepšie? Nemáme to ďaleko




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies