Dodávky ruskej ropy pre Slovensko sa opäť obnovili

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 14:38 • 2 min
Dodávky ruskej ropy pre Slovensko sa opäť obnovili

BRATISLAVA - Odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR víta obnovenie dodávok nekontaminovanej ruskej ropy do SR. Navyše to vidí ako dôležitý krok pre energetickú bezpečnosť SR.

slovakia

left justify in out

"Rezort úzko koordinoval postup s ďalšími dôležitými aktérmi v SR, pričom sme boli pripravení reagovať na rôzne scenáre vývoja. Rezort oceňuje profesionálny prístup spoločnosti Transpetrol, rafinérie Slovnaft, Správy štátnych hmotných rezerv, ako aj Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov," spresnil rezort hospodárstva.

 

Hovorca Slovnaft Anton Molnár potvrdil, že do bratislavskej rafinérie začala prúdiť počas dnešných popoludňajších hodín ruská ropa, ktorá má požadované technické vlastnosti. "Potvrdzujem, že vo štvrtok popoludní začala prúdiť do rafinérie Slovnaft ropa s vyhovujúcimi technickými parametrami," spresnil Molnár.

 

img

 

Spoločnosť Transpetrol informovala, že ukrajinská prepravná spoločnosť Ukrtransnafta v priebehu včerajšieho dňa písomne oznámila slovenskému prevádzkovateľovi ropovodu Družba, že dodávky ropy smerujúce na Slovensko budú obnovené v stredu počas večerných hodín.

 

"Na základe potvrdenia ukrajinského prepravcu Ukrtransnafta a maďarskej prepravnej spoločnosti MOL, že kvalita ropy smerujúca na slovensko-ukrajinskú hranicu vyhovuje všetkým štandardným kvalitatívnym parametrom vrátane organického chlóru."

 

"Transpetrol, ako jediný prevádzkovateľ slovenského ropovodného systému, po súhlase o odobratí ropy od spoločnosti Slovnaft, začne rafinérii, ako aj ďalším odberateľom prepravovať ropu," uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

img

 

V dôsledku kontaminácie bol dovoz ruskej ropy koncom apríla cez ropovod Družba pozastavený. problémom bolo, že zatiaľ neznámy ruský výrobca kontaminoval ropu príliš veľkým množstvom organockých chloridov. Tie sa na jednej strane síce používajú na zvýšenie produkcie ropy, avšak nemôžu sa odosielať odoberateľom z dôvodu možného zničenia rafinérskeho zariadenia.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona