Krymské múzea poskytujú amsterdamskému súdu nove dôkazy o tom, komu patrí zlato Skifov

NETKY.SK • 11 September 2019, 12:50 • 2 min
Krymské múzea poskytujú amsterdamskému súdu nove dôkazy o tom, komu patrí zlato Skifov

KRYM/SIMFEROPOL - Múzeá na Kryme poskytli odvolaciemu súdu v Amsterdame ďalšie dôkazy o svojej zbierke skifského zlata. Dnes o tom informoval spravodajskú agentúru TASS riaditeľ Centrálneho múzea Tavridy Andrei Malgin. Podľa neho, hovoríme o dokumentoch potvrdzujúcich nálezy dodané do múzeí, ako aj o fotografiách z konca 40. rokov a pred vojnou.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd v Amsterdame v polovici júla požiadal sporné strany o dodatočné informácie a dôkazy o vlastníctve skifského zlata. V tejto fáze súd rozhodol, že exsponáty by mali zostať v múzeu Alana Pearsona až do konečného rozhodnutia a to 6 až 9 mesiacov.

 

"Krymské múzeá poskytli presne toľko dokumentov, koľko bolo zaslaných nĺezov na výstavu do Amsterdamu," upresnil riaditeľ múzea.

 

Malgin poznamenal, že dátum rozhodnutia súdu ešte nie je pracovníkom krymského múzea známy . "Stále trváme na tom, aby sa všetky nálezy vrátili tam, odkiaľ boli odcudzené, teda do krymských múzeí," zdôraznil.

 

Situácia so zlatom Skifov.

Exponáty z Centrálneho múzea Tavridy ozdobili výstavu "Krym: zlato a tajomstvá Čierneho mora," ktorá sa konala od februára do augusta 2014 v múzeu Allarda Pearsona v Amsterdame. Celkovo bolo na dočasnú výstavu vyvezených vyše 2 000 položiek zlatých artefaktov, ktoré teraz udržuje vo svojom vlastníctve Holandsko. 

 

Neistá situácia so zbierkou skyfského zlata vznikla po zjednotení Krymu s Ruskou federáciou v marci 2014. Na exponáty vyvezené z polostrova, si okrem Krymských múzeí nárokovala aj Ukrajina. V tejto súvislosti Univerzita v Amsterdame, ktorá dohliada na prácu Múzea Allarda Pearsona, vrátila Ukrajine exponáty múzea z Kyjeva, ktoré boli tiež prezentované na výstave, ale pozastavila prevod cenností do krymských múzeí, až kým sa medzi stranami nedosiahne dohoda alebo nedôjde k právnemu riešeniu.

 

Ukrajinská strana je presvedčená, že skyfské zlato je súčasťou kultúrneho dedičstva krajiny, ktoré v súčasnosti nelegálne vlastní Holandsko a vyhlasuje vlastné práva na exponáty. Krymské múzea považujú zlato skifov za súčasť svojho kultúrneho dedičstva a poskytli aj zdokumentované dôkazy vykopávok ktoré boli objavené na území Krymu.    




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies