Daždivú VC Kanady vyhral Button, Vettel: "Moja jediná chyba"

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:40 • 2 min
Daždivú VC Kanady vyhral Button, Vettel: "Moja jediná chyba"

Daždivú VC Kanady vyhral Button, Vettel: "Moja jediná chyba"

slovakia

left justify in out

img

Siedme preteky tohtoročného seriálu MS formuly 1 vyhral britský pilot Jenson Button z tímu McLaren a pripísal si tak premiérový triumf v aktuálnej sezóne. Úradujúci šampión a jasný líder priebežného poradia Sebastian Vettel (Red Bull) skončil na Veľkej cene Kanady poznačenej dažďom, chaosom a dvojhodinovou nútenou prestávkou druhý a o šiesty vavrín v prebiehajúcej sezóne prišiel v poslednom kole. Na okruhu Gillesa Villeneuvea v Montreale skončil tretí Vettelov tímový kolega Austrálčan Mark Webber.
      Podujatie odštartovalo za dažďa a piloti išli na "mokrých" pneumatikách za bezpečnostným vozidlom v poradí, v akom skončili v kvalifikácii. Safety car na konci 4. kola odišilo do boxov a začalo sa súťažiť. Na Vettela sa okamžite nalepil Fernando Alonso, no úradujúci majster sveta jeho atakom odolal. V prvej zákrute zaútočil Lewis Hamilton  na štvrtého Webbera a po kolízii sa obaja prepadli.
      V 8. kole predbiehal v cieľovej rovinke Hamilton tímového kolegu Buttona. Ten ho však nevidel, natlačil na boxovú stenu a došlo ku kolízii dvoch McLarenov. Na trať muselo opäť safety car. Button to dotiahol do boxov, Hamilton zostal stáť na trati s poškodeným zadným kolesom monopostu a pretekoch nemohol pokračovať. Smola McLarenov pokračovala Buttonovým trestom za nedodržanie rýchlosti za bezpečnostným vozidlom. Po prejazde boxovou uličkou sa na trať vrátil na 15. priečke.
      Prudký lejak vytiahol v 20. kole. "Je tu príliš veľa vody. Pre prvé auto je to príliš nebezpečné. Jazdci za ním nič nevidia," sťažoval si Vettel. V 25. kole boli preteky prerušené a jazdci sa zoradili na štartovom rošte obklopení mechanikmi s dáždnikmi. Nútená pauza trvala presne dve hodiny a štyri minúty. Po nej sa pokračovalo na dažďových pneumatikách a za safety car. Motor monopostu Heikkiho Kovalainena však vydával podozrivé zvuky a Fín to musel napokon v boxoch vzdať.
      V 35. kole prišiel reštart a piloti začali prezúvať na prechodné pneumatiky. S okruhom Gillesa Villeneuva sa rozlúčil Alonso, ktorý sa po kolízii s Buttonom dostal mimo trať. V 37. až 41. kole však prišla ďalšia safety car fáza, ktorú využil na výmenu pneumatík Vettel a zostal vo vedení pre Japoncom Kamuim Kobajašim a Brazílčanom Felipem Massom. Pilot Red Bullu sa začal sa načahovať za šiestym vavrínom v prebiehajúcej sezóne. Druhú priečku sa snažil uchmatnúť viditeľne rýchlejší Massa. Napokon sa naň bravúrnym manévrom prepracoval štvrtý Michael Schumacher.
      V 54. kole musel do boxov Massa, ktorý dostal na hladkých pneumatikách šmyk a narazil do zvodidiel. Mechanici mu vymenili prednú časť monopostu. O dve kolá neskôr definitívne skončil šiesty Nemec Nick Heidfeld, ktorý atakoval piateho Kobajašiho, no po nevydarenom manévri prišiel o predné krídlo, ktoré sa vzpriečilo a skončilo pod kolesami jeho Renaultu. Po ďalšom reštarte v 61. kole, ktorý nasledoval po odprataní trosiek Heidfeldovho monopostu z trate, sa Schumacher pokúsil atakovať Vettela, no neuspel. Naopak sa musel sedemnásobný majster sveta brániť pred dobiedzajúcimi a výraznejšie rýchlejšími Webberom a Buttonom. Päť kôl pred koncom sa musel skloniť pred Angličanom, dve kolá pred koncom ho predbehol aj Austrálčan a prišiel o stupne víťazov. Niekoľko zákrut pred cieľom dostal Vettel šmyk, skĺzol z trate a na VC Kanady napokon triumfoval na poslednú chvíľu Button.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies