Dačič: Chorvátsko vedie proti Srbsku obchodnú vojnu

NETKY.SK • 23 September 2015, 13:47 • 2 min
Dačič: Chorvátsko vedie proti Srbsku obchodnú vojnu

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič zaslal dnes najvyšším predstaviteľom Európskej únie (EÚ) list vzťahujúci sa k jednostrannému rozhodnutiu Chorvátska uzavrieť hraničné priechody so Srbskom. Oznámilo to tlačové oddelenie srbskej vlády, ktoré citovala chorvátska agentúra HINA.

slovakia

left justify in out

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič v tejto súvislosti vyhlásil, že Chorvátsko vedie obchodnú vojnu voči Srbsku.

 

Adresátmi listu boli predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Podrobnosti o obsahu tohto listu neboli zverejnené, dodala HINA.

 

Chorvátsko ešte minulý štvrtok uzavrelo všetky menšie priechody na hraniciach so Srbskom, kadiaľ začali prúdiť migranti smerom na západ v dôsledku sprísnenia režimu na srbsko-maďarských hraniciach. V pondelok navyše Chorváti uzavreli pre nákladnú dopravu aj hlavný hraničný priechod zo Srbska na diaľnici medzi Belehradom a Záhrebom.

 

Uzavretie chorvátsko-srbských hraníc bolo v utorok témou mimoriadneho zasadania srbskej vlády, na ktorom sa hovorilo o možných odvetných krokoch Belehradu.

 

Chorvátsko napokon v utorok popoludní otvorilo srbsko-chorvátsky hraničný priechod Batrovci-Bajakovo pre kamióny s rýchlo sa kaziacim nákladom.

Vučič v utorok večer oznámil, že Belehrad až do dnešnej polnoci neprijme žiadne protiopatrenia voči Záhrebu s tým, že sa dovtedy bude snažiť nájsť riešenie danej situácie spoločne s chorvátskym kolegom Zoranom Milanovičom.

 

Srbský minister zahraničných vecí Dačič dnes v rozhovore pre tamojšiu televíziu povedal, že Chorvátsko vedie obchodnú vojnu so Srbskom a že Srbsko už pripravilo protiopatrenia. "Pokiaľ si prajú konflikt, nech sa tak stane," povedal šéf rezortu diplomacie. Zdôraznil, že opatrenia sú pripravené a Srbsko má právo ochraňovať svoje záujmy a ekonomiku.

 

Na vyhlásenie chorvátskeho premiéra Milanoviča, podľa ktorého Srbsko neprijme opatrenia voči Chorvátsku, pretože by tým prijalo kroky aj proti EÚ, Dačič reagoval slovami, že Záhreb pozastavil plnenie stabilizačnej a asociačnej dohody a jednostranne zaviedol oparenia voči Belehradu, v dôsledku ktorých zabránil normálnemu toku tovarov, kapitálu a ľudí, čo je proti základným hodnotám EÚ a z toho dôvodu európske dohovory porušili práve Chorváti.

Dačič dodal, že ešte v priebehu dneška bude hovoriť s kolegami z Rumunska a Bulharska, aby ich oboznámil so vzniknutou situáciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies