Cyprus odmietol udeliť azyl egyptskému únoscovi lietadla, terorista však trvá na svojich právach

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 16:59 • 2 min
Cyprus odmietol udeliť azyl egyptskému únoscovi lietadla, terorista však trvá na svojich právach

NIKÓZIA - Cyperské úrady odmietli udeliť politický azyl Egypťanovi, ktorý sa priznal k marcovému únosu lietadla spoločnosti EgyptAir smerujúceho z Alexandrie do Káhiry. Informuje o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Právny zástupca Robertos Brahimis uviedol, že cyperský azylový úrad označil žiadosť o azyl jeho klienta za neprípustnú. Zamietnutie zdôvodnil tým, že 59-ročný Sajfaddín Mustafá má na svedomí vážny zločin - únos airbusu A320 so 72 osobami na palube.

 

Brahimis sa voči tomuto rozhodnutiu odvolá. Svoju námietku chce založiť na tom, že žiadateľovi musí byť zaručený štatút utečenca skôr, než sa voči nemu začne akékoľvek vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

 

Mustafá sa podľa Brahimisa obáva, že pokiaľ cyperský súd vyhovie žiadosti Egypta o jeho vydanie, môže sa stať obeťou "mučenia alebo zabitia" zo strany egyptských úradov. Podľa cyperských vyšetrovateľov je Mustafá psychicky labilnou osobou.

 

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir smerujúci z Alexandrie do Káhiry pristál 29. marca v cyperskej Larnake po tom, ako Mustafá počas letu pohrozil odpálením falošného samovražedného pásu. Únosca spočiatku zadržiaval v lietadle cestujúcich a členov posádky, po niekoľkých hodinách sa však vzdal polícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies