Nemecký kancelár O. Scholz sľúbil Ukrajine pomoc i v čase podpory Izraela v boji s Hamasom

NETKY.SK • 25 Október 2023, 09:00 • 2 min
Nemecký kancelár O. Scholz sľúbil Ukrajine pomoc i v čase podpory Izraela v boji s Hamasom

BERLÍN - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Túto pomoc podľa neho neovplyvní ani podpora Berlína pre Izrael v konflikte proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

slovakia

left justify in out

"Podporujeme Ukrajinu ekonomicky, finančne, humanitárnou pomocou a tiež zbraňami. Túto podporu v žiadnom prípade neovplyvní skutočnosť, že sa, samozrejme, od hrozných ranných hodín 7. októbra s najväčším súcitom a obavami sústreďujeme na Izrael a Blízky východ," vyhlásil Scholz.

Spolkový kancelár v utorok vystúpil na nemecko-ukrajinskom ekonomickom fóre v Berlíne, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.


Scholz vyjadril presvedčenie, že ruský prezident Vladimir Putin napadol Ukrajinu v rámci svojho "imperialistického bludu".

"Ukrajina neprestane bojovať za svoju slobodu – to sa jednoznačne ukázalo počas týchto viac ako 600 dní od začiatku (ruskej) invázie vo februári 2022," povedal Scholz s tým, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné.

Nemecko počas októbra avizovalo nový balík pomoci pre Kyjev v hodnote jednej miliardy eur, ktorý obsahuje aj ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot. Súčasťou balíka sú aj dva systémy IRIS-T, ktoré Ukrajina využíva proti ruským dronom a raketám, či desať najmodernejších tankov Leopard. Tieto zbrane by Nemecko chcelo doručiť v priebehu najbližších dní a zimných mesiacov.

V úvode ruskej invázie na Ukrajinu Nemecko váhalo s dodávkami zbraní pre Kyjev, Berlín však odvtedy túto podporu výrazne zvýšil a v súčasnosti je po Spojených štátoch druhým najväčším dodávateľom vojenskej pomoci Ukrajine, píše AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR /AFP, Foto: Tagesschau
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies