SAE zaviedli nový identifikačný preukaz, s ktorým vybavíte takmer všetko

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 11:43 • 2 min
SAE zaviedli nový identifikačný preukaz, s ktorým vybavíte takmer všetko

BRATISLAVA - Doklad, známy aj pod názvom Emirates ID, musia mať všetci občania a obyvatelia Spojených arabských emirátov (SAE) vrátane novorodencov. Od 11. apríla 2022 slúži ako primárny doklad o pobyte v krajine a zároveň nahradí nálepky v cestovných pasoch.

slovakia

left justify in out

Doklad je dostupný pre tri skupiny ľudí, pričom vo všetkých prípadoch má v podstate rovnakú funkciu. Pre občanov Spojených arabských emirátov je platný na 5 alebo 10 rokov, pre občanov krajín Perzského zálivu žijúcich v SAE platí 5 rokov a pre cudzincov zas 1, 2 alebo 3 roky.

 

img

 

Federálny úrad pre identitu a občianstvo (ICA) vlani v auguste ohlásil, že pripravuje novú generáciu dokladu, ktorý nebude obsahovať len vytlačené údaje ako napríklad meno, dátum narodenia, pohlavie či národnosť, ale aj „neviditeľné“ informácie chránené bezpečnostnou technológiou. Novinka ponúkna aj čip s vyššou dátovou kapacitou, vďaka čomu bude obsahovať viac informácií o držiteľovi dokladu.

 

Tie môžu využiť napríklad pri návšteve nemocnice, keďže preukaz a potvrdenie o zdravotnom poistení sú prepojené cez online systém.

 

Prečítajte si tiež: Sme o krok bližšie k zavedeniu digitálneho eura?

 

Digitálna verzia 

 

Predstavitelia ICA v júni oznámili, že k dispozícii bude aj digitálny preukaz. Môžu ho využiť napríklad úrady v čase, keď osoba ešte nedostala jeho fyzickú podobu. Prístup k digitálnej verzii umožňuje aplikácia pre smartfóny či už od Applu alebo s operačným systémom Android.

 

Po jej stiahnutí je potrebné zadať číslo identifikačného preukazu, cestovného pasu a e-mailovej adresy pre nastavenie ICA účtu a následne stiahnuť digitálnu verziu svojho preukazu alebo člena rodiny, ak na to osoba má nárok.

 

img

 

Digitálna verzia slúži na väčšinu verifikačných procesov, no niektoré situácie si vyžadujú predložiť aj fyzickú verziu dokladu. Vďaka systému vlády Spojených arabských emirátov je však možné aj v týchto prípadoch získať digitálne dokumenty, ktoré poslúžia na požadovanú verifikáciu.

 

V prípade žiadosti o nový alebo obnovený preukaz je potrebné dodržať viacero požiadaviek. Medzi časté problémy patrí fotografia, ktorá nespĺňa kritériá ako napríklad rozmer, pozíciu hlavy či oblečenie.

 

img

 

Doteraz preukaz zjednodušil napríklad zdĺhavé vybavovanie pri vstupe do krajiny. Slúži však aj na množstvo ďalších aktivít, ako napríklad otvorenie bankového účtu, získanie vodičského preukazu, prenájom nehnuteľnosti a podobne.

 

Možno vás zaujme: Elon Musk získal podiel v Twitteri. O koľko si prilepšil?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies