IT expertka: V kybernetickej bezpečnosti zaostávame

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 16:38 • 2 min
IT expertka: V kybernetickej bezpečnosti zaostávame

BRATISLAVA - Kybernetická bezpečnosť na Slovensku má podľa nej problém najmä v nedostatočnej koordinácii medzi Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a Národným bezpečnostným úradom.

slovakia

left justify in out

Dva najväčšie problémy slovenskej kyberbezpečnosti sú nedostatočný výskum a absencia koordinácie medzi štátnymi orgánmi. Uviedla expertka na kyberbezpečnosť Melissa Hathaway.

 

„Tie zodpovedajú za civilné a vojenské zložky kyberbezpečnosti, avšak nedostatočná koordinácia projektov znamená potenciálne riziko,“ uviedla Hathaway, niekdajšia poradkyňa pre kybernetickú bezpečnosť Georga H. Busha aj Baracka Obamu. Pripravenosť Slovenska na kybernetické hrozby prezentovala v pondelok v rámci prednášky neziskovej organizácie Globsec v Bratislave.

 

Pre harmonizovaný systém, kedy obe tieto zložky spolupracujú, poukázala na Veľkú Britániu a Izrael. Ďalším veľkým problémom sa podľa jej slov zdá byť nedostatok investícii do kyberbezpečnosti a inovácie v oblasti IT. Hathaway odcitovala číslo štyroch percent využitia eurofondov k januáru 2018.

 

img

 

Generálny riaditeľ Sekcie kybernetickej bezpečnosti na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Jan Majtan priznáva, že takéto číslo mohlo zodpovedať v minulosti realite. Do budúcnosti sa však plánuje so zásadným zvýšením.

 

„To nielen v oblasti ochrany infraštruktúry, ale aj v oblasti vzdelávania v kybernetickej bezpečnosti, ako aj v oblasti posilnenia schopností a kapacít pri kritickej infraštruktúre, pri ochrane utajovanej skutočnosti a to v spolupráci s NBÚ, tak aj so spravodajskými službami a národnym CIRT-om.“

 

Dôvodom pre nízke využitie eurofondov je podľa účastníkov diskusie najmä nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v danej oblasti, ktorých viac láka práca v zahraničí. Tým pádom sa realizuje menej projektov. To potvrdil aj bezpečnostný konzultant firmy Aliter Technologies Tomáš Bartek. V tomto dôsledku sa tak v minulosti museli vracať milióny eur, ktoré sú pre Slovensko alokované z Európskej únie.

 

Súkromie mobilu zanedbávame

 

Pre mladú generáciu je smartfon každodennou súčasťou života. Mladí ľudia sú na internete prakticky neustále a je pre nich úplne bežné všetko riešiť cez telefón. Od mailov, komunikáciu na sociálnych sieťach, nákupov v e-shope až po internetové bankovníctvo.

 

Dnešné mobilné telefóny sú v podstate malé vreckové počítače. Z prieskumu však jasne vyplýva, že na rozdiel od počítačov zabezpečenie svojich telefónov zanedbávame.

 

Len necelá polovica oslovených má mobilný telefón nejako chránený. Výstražný signál je, že 41% ľudí vlastne nevie, či má mobil zabezpečený. Možno teda predpokladať, že ho zabezpečený nemajú, rovnako ako pätina oslovených, ktorá to na rovinu priznala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies