Cyklón Yasi zmohutnel, dnes má doraziť k pobrežiu Queenslandu

NETKY.SK • 2 Február 2011, 08:10 • 2 min
Cyklón Yasi zmohutnel, dnes má doraziť k pobrežiu Queenslandu

Cyklón Yasi zmohutnel, dnes má doraziť k pobrežiu Queenslandu

slovakia

left justify in out

img

Mohutný cyklón Yasi, ktorý sa Pacifikom valí na Austráliu, naberá na sile. Odvčera už zmohutnel na búrku piatej kategórie a rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádza, má kulminovať na 280 kilometroch za hodinu.

Austrálski meteorológovia oznámili, že stratili spojenie so zariadeniami, pomocou ktorých získavajú informácie o sile a smere cyklónu. Tie boli umiestnené na meteorologickej radarovej stanici na ostrove Willis Island v Korálovom mori, asi 450 kilometrov od severného pobrežia austrálskeho štátu Queensland.

Premiérka Queenslandu Anna Blighová už varovala verejnosť pred možnými ničivými následkami búrky. Vyzvala obyvateľov nižšie položených miest, aby sa presunuli do bezpečnejších, menej ohrozených lokalít. Letecké spoločnosti z oblasti momentálne uskutočňujú posledné lety pred definitívnym príchodom cyklónu.

Očakáva sa, že cyklón sprevádzaný intenzívnym dažďom zasiahne severovýchodné pobrežie Austrálie už dnes. Nízko položeným lokalitám hrozí nebezpečenstvo ničivých prívalových povodní. Situáciu zhoršuje skutočnosť, že Queensland sa ešte nespamätal z ničivých povodní, ktoré postihli dve tretiny územia štátu a zatopili asi 30.000 domov. Odhadované škody môžu dosiahnuť až 20 miliárd austrálskych dolárov (14,5 miliardy eur).

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies