Colníci zaistili účtovníctvo podnikateľa podozrivého z podvodov za státisíce eur

NETKY.SK • 1 Február 2017, 17:43 • 2 min
Colníci zaistili účtovníctvo podnikateľa podozrivého z podvodov za státisíce eur

BRATISLAVA - Pravdepodobnú škodu štátu za stovky tisíc eur spôsobil podľa Finančnej správy SR podnikateľ z Kysúc. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa organizácie Patrícia Macíková, jeho účtovné doklady už zaistili colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) v rámci akcie "Hasič".

slovakia

left justify in out

Firmy zapojené v podvodoch podľa nej podnikali v oblasti personálneho outsourcingu (označuje odovzdanie vnútropodnikových aktivít zvyčajne nesúvisiacich s hlavnou činnosťou podniku na externý subjekt, pozn. SITA).


Firmy sa podľa colníkov dopúšťali napríklad účelových zmien štatutárnych orgánov a prevodov obchodných podielov spoločností na nekontaktné osoby. "V obci Vysoká nad Kysucou ich sídlilo viac ako 20, pričom sa špecializovali na oblasť personálneho outsourcingu na Slovensku a v zahraničí," uviedla Macíková.

 

Colníci z KUFS podľa nej zaistili účtovné doklady za obdobie uplynulých troch rokov, nakoľko mali informácie, že existuje plán ich pozmeniť či úplne zničiť. "Podľa doterajších zistení boli spoločnosti založené za účelom krátenia daní, predovšetkým DPH, nezákonnú optimalizáciu a znižovania vlastnej daňovej povinnosti v priebehu niekoľkých rokov. Takýto postup je často využívaný k páchaniu colnej a daňovej kriminality v snahe sťažiť výkon daňových kontrol a vyhnúť sa prípadnému dovyrubeniu daní a exekúciám," vysvetlila Macíková.

 

Presnú výšku spôsobenej škody zatiaľ podľa nej nie je možné určiť. "Z praxe však je možné odhadnúť, že pri obdobných schémach páchania daňových podvodov s medzinárodným prvkom býva výška škody rádovo v stovkách tisíc eur," dodala hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies