Prestanú konečne na Slovensku zomierať cyklisti? Zriadili pracovnú skupinu

NETKY.SK • 26 September 2021, 10:7 • 2 min
Prestanú konečne na Slovensku zomierať cyklisti? Zriadili pracovnú skupinu

Ministerstvo dopravy a výstavby deklaruje v súvislosti s petíciou, cieľom ktorej je legislatívna úprava odstupu 1,5 metra pri obchádzaní cyklistov či chodcov, že je potrebné hľadať konkrétne riešenia na zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia rezortu sa v piatok 24. 9. so zástupcami petičného výboru dohodli na vytvorení pracovnej skupiny. "Chceme sa zamerať na zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky, predovšetkým na tých najzraniteľnejších - cyklistov a chodcov," uviedol to štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť po rokovaní so zástupcami občianskeho združenia Cyklokoalícia a s poslankyňou Európskeho parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou.

 

img

 

Vrelú debatu na túto tému rozpútalo úmrtie v máji tohto roku, kedy zrážku s autom neprežil deaflympijský špičkový cyklista Adrián Babič. "Za obcou Lemešany pri odbočke na Kysak došlo k smrteľnej dopravnej nehode. Pri zrážke s osobným autom Toyota RAV 4 utrpel cyklista ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol. Totožnosť nebohého cyklistu zatiaľ nie je známa. Dychová skúška na alkohol bola u vodiča auta negatívna," informovala prešovská polícia na Facebooku. 

 

img

 

Europoslankyňa a Lucia Ďuriš Nicholsonová žiadala v júni tohto roku zrušenie monopolu dopravných inšpektorátov pri osádzaní dopravného značenia na cestách tak, aby do toho mohli vstupovať aj správcovia cesty. Dodala, že v mieste kde došlo k tragickému úmrtiu cyklistu Babičastarosta dlhodobo požadoval zníženie rýchlosti v tomto úseku, avšak neúspešne.

 

 

Poslankyňa vtedy dodala, že tragická nehoda deaflympijského cyklistu Adriána Babiča bola "posledná kvapka”, aby sa cyklisti spojili a spustili petíciu. 

 

Úlohou pracovnej skupiny bude príprava spoločných návrhov potrebných legislatívnych zmien, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť chodcov a cyklistov, ako aj ďalších účastníkov cestnej premávky. Kmeť zároveň zdôraznil, že okrem zmeny legislatívy sa musí zmeniť myslenie účastníkov cestnej premávky.

 

"Je mimoriadne dôležité, aby boli ľudia k sebe ohľaduplní, aby sa navzájom rešpektovali a zároveň, aby sa všetci účastníci riadili pravidlami cestnej premávky, či už ide o motoristov alebo cyklistov," skonštatoval. "Na zvýšenie bezpečnosti na cestách preto pripravuje oddelenie bezpečnosti cestnej premávky MDV SR - BECEP aj osvetovú kampaň."  Petíciu na zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov, adresovanú rezortu, podpísalo vyše 21.000 signatárov.

 

Úmrtia cyklistov na Slovensku sa tento rok doslova množia. Napríklad počas tréningu zomrel 18-ročný nádejný cyklista Róbert Nagy ml..

 

img

 

"Robo pri tréningu a vo veľkej rýchlosti, keď išli ako skupina dolu kopcom v smere na Trenčianske Jastrabie, trafil kameň na ceste a hodilo ho doľava. Zhodou okolností išiel vedľa neho kamión, ktorý ho stiahol a vyhodil späť do zábradlia vedľa cesty," povedal pre zoznam.sk jeden z funkcionárov Slávia Trenčín Cycling Academy, kde Nagy pôsobil.

 

Aktuálne polícia vyšetruje príčiny tragickej dopravnej nehody, ktorú neprežil 85-ročný cyklista. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.


Muž išiel na bicykli po Trnave od ulice Hospodárskej smerom k parku J. Kráľa. "Nehoda sa stala v sobotu (18. 9.) krátko po 18.00 h, keď cyklista prechádzal z cestičky pre cyklistov na priechod. Pravdepodobne si neuvedomil, že na priechode nemá prednosť a vošiel rovno do jazdnej dráhy osobnému autu, ktoré šoféroval 58-ročný vodič," uviedla polícia.

 

img

 

Podobná správa z júna tohto roku opisuje situáciu, kedy cyklistu zachytilo auto pri ceste, no jeho vodič na kolíziu nezareagoval a ušiel. Polícia ho vypátrala asi po hodine. Informovala o tom nitrianska polícia na sociálnej sieti.

 

img

 

Ďalšia správa o úmrtí je z 5. 9., kedy pri jazde medzi obcami Mierovo a Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda 24-ročný muž zrazil 50-ročného cyklistu. Cykista zahynul.

 

Takýchto správ je v slovenských médiách neúrekom. Ak sa pracovej skupine podarí dosiahnuť cieľ, ktorý si stanovili a súčasne sa zmení myslenie účastníkov cestnej premávky, bezpečnosť bude na dobrej "ceste".

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona