Colníci zaistili rádioaktívny materiál, prekročenie bezpečnej hladiny bolo 400-násobné

NETKY.SK • 26 November 2015, 13:50 • 2 min
Colníci zaistili rádioaktívny materiál, prekročenie bezpečnej hladiny bolo 400-násobné

BRATISLAVA - Viac než 400-násobné prekročenie bezpečnej hladiny rádioaktivity zaznamenali v stredu (25.11.) bratislavskí colníci na bývalom hraničnom priechode v Jarovciach. Z Rakúska mal muž priviezť zdraviu nebezpečný materiál bez akýchkoľvek povolení a za hranicami ho chcel preložiť do vozidla s českým evidenčným číslom. Prípad už rieši polícia. TASR informovala Katarína Tehlárová, hovorkyňa Colného úradu Bratislava.

slovakia

left justify in out

"Počas spoločnej kontroly s Mýtnym oddelením Policajného zboru kontrolovali colníci pomocou špeciálnych skenerov vozidlá na vjazde do Slovenskej republiky. Kontrolná akcia bola zameraná na nákladnú a osobnú prepravu na tzv. Balkánskej trase a na odhaľovanie porušovania colných a daňových predpisov," uviedla Tehlárová. Pomocou mobilného detekčného systému a osobného pagera bol podľa Tehlárovej zaznamenaný radiačný poplach pri prejazde dodávkového vozidla rakúskej štátnej značky.

 

"Vodič chorvátskej štátnej príslušnosti prevážal na naše územie nebezpečné rádioaktívne látky bez akýchkoľvek povolení. Hliadka následne vykonala ručné domeranie a identifikáciu prepravovaného materiálu. Prístroj identifikoval izotop. Pri vozidle boli namerané zvýšené hodnoty dávkového príkonu ionizujúceho žiarenia a to 26,54 µSv/h (mikrosiverta za hodinu). Bezpečná hladina sa pohybuje na úrovni 0,06 µSv/h," doplnila Tehlárová.

 

Colníci vozidlo po zaistení odstavili na bezpečnej ploche a vytýčili bezpečnostnú zónu. Prípad bol pre podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok a vysokorizikových chemických látok odovzdaný vyšetrovateľovi PZ k ďalšiemu konaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies